Henri Caesar i njohur si Black Caesar ishte pirat dhe revolucionar haitian i shekullit 19-të.

Ai gjoja ishte lindur nga një familje skllave e mbajtur nga një pronar francez i plantacionit të njohur si Arnaut. Ai punoi si një djalë i shtëpisë në pasuri dhe, si i ri, punoi në oborrin e shtëpisë. Ai u keqtrajtua nga mbikëqyrësi dhe më vonë vrau burrin gjatë kryengritjes së skllevërve, duke e torturuar me sharrë. Duke u bashkuar me forcat kryengritëse të udhëhequr nga Dutty Boukman dhe Toussaint Louverture, ai mbeti me revolucionin deri në pavarësinë e tij nga Franca në vitin 1804, kur ai u largua për të provuar fatin e tij në det. Me qendër në Port-de-Paix, ai kapi një anije spanjolle më 1805 dhe shpejt filloi të sulmojë fshatra të vegjël dhe anije të vetme pranë Kubës dhe Bahamet nga baza e tij në jug të Floridës spanjolle. Duke adoptuar emrin Black Caesar, ai ishte shumë i suksesshëm gjatë karrierës së tij piratike para zhdukjes së tij në vitin 1830.

Fati i tij është i pasigurt. Ai mund të ketë ikur nga zona pasi presidenti Andrew Jackson urdhëroi një ekspeditë kundër piratëve aktivë në brigjet e Floridës pas blerjes së saj nga Shtetet e Bashkuara në vitin 1821. Një version i historisë së tij thotë se ai u kap, u dërgua në Key West dhe u dogj për vdekje ndërsa ishte i lidhur në një pemë. E veja e një predikuesi sytë e të cilit ishin djegur nën tortura nga Black Caesar u lejua të ndizte zjarrin.[1]

Caesar supozohet të ketë varrosur midis 2 dhe 6 milion dollarë në një prej më shumë lokacioneve në Floridën Jugperëndimore, përfshirë Pine Island, White Horse Key, Marco Island, Elliot Key dhe Sanibel Island, megjithëse asnjë nuk është gjetur ndonjëherë. Ai është shoqëruar ndonjëherë me José Gaspar, një tjetër pirat mitik që gjoja kishte operuar në të njëjtën zonë në afërsisht të njëjtën kohë.

Referimet Redakto

  1. ^ McCarthy, Kevin M. Twenty Florida Pirates. Sarasota, Florida: Pineapple Press, 1994. (pg. 41) ISBN 1-56164-050-6

Burimi Redakto