José Gaspar, gjithashtu i njohur me nofkën e tij Gasparilla (supozohet se ka jetuar rreth 1756 – 1821) është një pirat spanjoll apokrif, i cili pretendohet se ka bredhur dhe plaçkitur nëpër Gjirin e Meksikës dhe Spanish Main nga baza e tij në Florida Jugperëndimore. Detajet në lidhje me jetën e tij të hershme, motivimet dhe shfrytëzimet piratike ndryshojnë në thënie të ndryshme. Sidoqoftë, tregimet e ndryshme shprehen se ai ishte aktiv gjatë fundit të shekujve 18 dhe fillim të shekujve të 19-të, vitet përkojnë pothuajse saktësisht me periudhën e dytë spanjolle të Florida (1783 - 1821).

José Gaspar

Megjithëse pirati Gaspar është një figurë e njohur në folklorin në Florida, nuk ka asnjë dëshmi se ai në të vërtetë ka ekzistuar. Asnjë përmendje e njëkohshme e jetës së tij apo e shfrytëzimeve nuk është gjetur në shkrimet e anijeve spanjolle ose amerikane, procesverbalet gjyqësore ose arkivat e tjera, dhe asnjë artefakte fizike e lidhur me Gaspar nuk është zbuluar në zonën ku ai gjoja vendosi "mbretërinë pirate" të tij. Përmendja më e hershme me shkrim e José Gaspar ishte në një broshurë promovuese të vitit 1900 për Charlotte Harbor dhe Northern Railway, pjesë e sistemit hekurudhor të Henry B. Plant që shkoi në Hotelin Boca Grande të Plantit në ishullin GasparillaCharlotte Harbor. Rishikimet vijuese të legjendës bazohen në këtë llogari të parë fantastike, përfshirë përfshirjen aksidentale të Gaspar në një libër të vitit 1923 mbi piratët e vërtetë që ka shkaktuar konfuzion të vazhdueshëm në lidhje me origjinalitetin e tij historik.

Legjenda e José Gaspar festohet në Tampa, Florida gjatë Gasparilla Pirate Festival, i cili u mbajt për herë të parë në vitin 1904.

Legjenda

Redakto

Historia e jetës dhe karrierës së José Gaspar ndryshon në tregime të ndryshme, veçanërisht në lidhje me origjinën e tij. Shumica pajtohen që Gaspar ka lindur në Spanjë rreth vitit 1756, ka shërbyer në Marinën Spanjolle deri sa u kthye në pirateri rreth vitit 1783, dhe e takoi fundin e tij në jug-perëndim të Floridës gjatë një beteje kundër [[Marina e Shteteve të Bashkuara|Marinës së Shteteve të Bashkuara rreth vitit 1821. Sidoqoftë, rrëfimet ndryshojnë shumë në detaje.

Jeta e hershme

Redakto

Në disa versione të tregimit, Gaspar filloi jetën si një i ri i trazuar që rrëmbeu një vajzë të re për shpërblesë. E kapur dhe duke pasur parasysh zgjedhjen midis burgut dhe bashkimit të marinës, ai zgjodhi të shkonte në det, ku shërbeu me dallim për disa vjet para se të drejtonte një kryelartësi kundër një kapiteni tiranik dhe të ikte në Florida me një anije të vjedhur.

Versione të tjera të tregimit thonë se Gaspar ishte një fisnik që arriti një gradë të lartë në Marinën Spanjolle Mbretërore dhe u bë këshilltar i mbretit Charles III të Spanjës. Ai ishte i popullarizuar në gjykatë, por kur ndezi një dashnor për një tjetër, zonja e ngathët shqiptoi akuza të rrejshme kundër tij, shpesh thuhej se përfshinte vjedhjen e xhevahireve të kurorës. Duke u përballur padrejtësisht me arrestimin, ai urdhëroi një anije dhe iku, duke u zotuar se do të hakmerrej saktë për vendin e tij.

Në versione të tjera, Gaspar ishte një admiral brilant spanjoll me karakter të diskutueshëm i cili në të vërtetë arriti të vidhte xhevahiret e kurorës. Kur u zbulua vjedhja e tij, ai kapi "anijen e çmimeve të flotës spanjolle" me një grup ndjekësish besnikë dhe braktisi gruan dhe fëmijët e tij për të ikur nëpër Oqeanin Atlantik.[1]

Karriera piratike

Redakto

Në të gjitha versionet, renegati u vendos përgjatë bregdetit virtualisht të pabanuar në jug-perëndim të Floridës Spanjolle rreth vitit 1783 dhe u kthye në pirateri në anijen e tij, që zakonisht quhet Floriblanca. Gaspar themeloi bazën e tij në Ishullin Gasparilla dhe së shpejti ishte frikësimi i Gjirit të Meksikës dhe Spanish Main, duke plaçkitur dhjetëra anije dhe grumbulloi një arkë të madhe thesari në periudhën që përkon me rregullin e dytë spanjoll të Florida. Shumica e të burgosurve meshkuj do të dënoheshin me vdekje ose do të rekrutoheshin si piratë, ndërsa gratë do të merreshin në një ishull aty pranë (i quajtur Captiva Island për këtë arsye), ku ata do të shërbenin si konkubinat e tij, do të bëhen gratë e ekuipazhit të tij pirat, ose do të prisnin shpërblim pagesa nga familjet e tyre.

Versione të ndryshme të legjendës së Gasparit kanë të bëjnë me episode të ndryshme në karrierën e tij piratike. Një nga më të famshmet përfshin një princeshë spanjolle (ose meksikane, në varësi të versionit) me emrin Useppa që ishte pasagjere në një anije të kapur. Gruaja fisnike hodhi poshtë përparimet e piratit derisa ai kërcënoi se do ta prerë kokën nëse ajo nuk do t'i nënshtrohej epshit të tij. Akoma ajo refuzoi, dhe ai e vrau atë në zemërim (ose alternuar, sepse ekuipazhi i tij kërkoi vdekjen e saj). Gaspar menjëherë u pendua për veprën dhe e morri trupin e saj në një ishull aty pranë, të cilin e quajti Useppa për nder të saj, dhe e varrosi vetë. Disa versione identifikojnë zonjën me Josefa de Mayorga, vajzën e Martín de Mayorga, nënmbreti i Spanjës së Re nga viti 1779 deri më 1782, dhe pretendojnë se emri i ishullit evoloi me kalimin e kohës, megjithëse nuk është gjetur asnjë provë në të dhënat e mbijetuara të Viceroy për të mbështetur pretendimin.

Në mënyrë të ngjashme, Ishulli Sanibel thuhet se është emëruar nga ndihmësi i Gasparit, Rodrigo Lopez, pas dashnores së tij të cilin e kishte lënë përsëri në Spanjë. Duke u bashkuar me gjendjen e vështirë të mikut të tij, Gaspar përfundimisht i lejoi Lopez të kthehej në shtëpi. Disa versione të legjendës pohojnë se Gaspar i besoi Lopez logun e tij personal, i cili është cituar si një burim informacioni për piratin, megjithëse nuk është prodhuar kurrë.

Gaspar është shoqëruar me piratët e tjerë të ndryshëm, si realë dhe jo-realë. Pirati (i vërtetë) i dyshuar Pierre Lafitte është përmendur si një partner i rregullt plaçkitës i Gaspar, me disa versione të tregimit që thotë se Lafitte mezi shpëtoi nga beteja në të cilën u vra Gaspar. Kjo nuk ka të ngjarë, pasi nuk ka të dhëna për Lafitte duke kaluar kohë në bregdetin jugperëndimor të Florida, dhe ai vdiq në Meksikë para vdekjes së supozuar së Gaspar.[2] Gaspar është shoqëruar edhe me Black Caesar dhe "Old King John", piratët e tjerë gjysmë legjendar për të cilët ka pak ose aspak prova historike.[3]

Referime

Redakto
  1. ^ Bradlee, Francis Boardman Crowninshield (1923). Piracy in the West Indies and its suppression. Salem, Mass. : Essex Institute. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Davis, William (2006). The pirates Laffite : The treacherous world of the corsairs of the Gulf. Orlando, Fla: Harcourt. ISBN 0156032597. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!), p. 414
  3. ^ Bradlee, p. 54-55