Henry Every, gjithashtu i njohur si Henry Avery, John Avary, Long Ben, Benjamin Bridgeman (20 gusht 1659 – ???) ishte një piratë anglez që operonte në oqeanet Atlantik dhe Indian në mesin e viteve 1690.

Një përshkrim i shekullit të 18-të të Henry Every, me Fancy treguar duke zënë një anije të panjohur në sfond

I quajtur si "Mbreti i Piratëve" nga bashkëkohësit, Gjithkush ishte famëkeq për të qenë një nga disa kapedanët e mëdhenj të piratëve për të shpëtuar me plaçkën e tij pa u arrestuar ose vrarë në betejë, dhe për të qenë kryerësi i asaj që është thirrur akti më fitimprurës i piraterisë në histori..[1] Megjithëse karriera e Every si pirat zgjati vetëm dy vjet, shfrytëzimet e tij kapën imagjinatën e publikut, frymëzuan të tjerët për të marrë piraterinë dhe krijuan vepra të letërsisë.

Every e filloi karrierën e tij piratik ndërsa ishte oficeri i parë në anije luftarake Charles II. Ndërsa anija ishte e ankoruar në portin verior spanjoll të Corunna, ekuipazhi u rrit i pakënaqur pasi Spanja dështoi të dorëzojë një letër dhe pronarët e Charles II nuk arritën të paguanin pagat e tyre, dhe ata shpifën. Charles II u riemërua Fancy dhe Every u zgjodh si kapiten i ri.

Bastisja e tij më e famshme ishte në një karavan prej 25 anijeve Grand Mughal që bënin pelegrinazhin vjetorMekë, duke përfshirë thesarin e Ghanjah dhow Ganj-i-sawai dhe shoqërimin e tij, Fateh Muhamedin. Duke bashkuar forcat me disa anije piratësh, Every e gjeti veten në komandë të një skuadroni pirate të vogël, dhe ata ishin në gjendje të kapnin deri në £600,000 në metale të çmuara dhe bizhuteri, ekuivalente me rreth £89.6 milion në 2019, duke u bërë pirati më i pasur në botë. Kjo shkaktoi dëme të konsiderueshme në marrëdhëniet e brishta të Anglisë me Mogulët, dhe një dhuratë e kombinuar prej £1.000 — - një shumë e jashtëzakonshme në atë kohë - u ofrua nga Këshilli Privy dhe Kompania e Indisë Lindore për kapjen e tij, duke çuar në sjelljen e parë në mbarë botën e regjistruar në histori.[2]

Ekuipazhi i tij u arrestua, ndërsa Every u largua nga kapja. Pas vitit 1696, vendodhja dhe aktivitetet e tij janë të panjohura. Ai konsiderohet se ka vdekur midis 1699 dhe 1714; thesari i tij nuk është gjetur kurrë.

Jeta e hershme

Redakto

Studimet moderne sugjerojnë se Every ka lindur më 20 gusht 1659 në fshatin Newton Ferrers, rreth 9.7 kilometra (6 mi) në juglindje të Plymouth, Devon.[3][4] Të dhënat e famullisë tregojnë se ai mund të ketë qenë djali i John Every dhe gruaja e tij, Anne (emri i vajzërisë, e panjohur); familje Every e Devonshire ishte krijuar mjaft në atë kohë, dhe ka të ngjarë që ai të ishte një i afërm i Everys of Wycroft Castle.[5] Every ishte i martuar dhe të dhënat tregojnë se ai mund të ketë martuar një Dorothy Arther në St James Duke's Place në Londër më 11 shtator 1690,[6] megjithëse nuk ka asnjë dëshmi se ai kishte fëmijë.

Tregimi më i hershëm biografik i njeriut, The Life and Adventures of Capt. John Avery (London: J. Baker, 1709), thotë se ai u lind në vitin 1653 në Cattedown, Plymouth. Edhe pse kjo vendndodhje dhe datë tani dihet se janë të pasakta, ato shpesh janë përmendur në literaturën e hershme. (Një vit tjetër i sugjeruar për lindjen e secilit është 1665,[7] megjithëse edhe ky është në gabim.)

Megjithëse ekzistonte një teori që emri i tij i lindjes ishte në të vërtetë Benjamin Bridgeman (veçanërisht në dritën e pseudonimit të tij "Long Ben"), dhe se "Henry Every" ishte në të vërtetë një pseudonim,[8] studimi modern e ka demaskuar atë. Pranohet nga historianët se "Henry Every" ishte emri i vërtetë i piratit, duke pasur parasysh që ai e përdori këtë emër kur hyri në Marinën Mbretërore. Meqenëse kjo ishte para fillimit të karrierës së tij piratike, ai nuk do të kishte nevojë për një pseudonim; domethënë, Every përdori vetëm emrin "Bridgeman" pasi bëri piraterinë. Every mund të ketë qenë një kushëri i të gjitha baroneteve të njohura, megjithëse kjo nuk është provuar përfundimisht.[5]

Referimet

Redakto
  1. ^ Burgess 2009a, p. 138
  2. ^ Burgess 2009a, p. 144
  3. ^ Baer 2005, p. 91
  4. ^ Marley 2010, p. 589
  5. ^ a b Rogoziński 2000
  6. ^ Fox 2008, p. 29
  7. ^ Gosse 1924, p. 23
  8. ^ Grey 1933, p. 167