Herci (origj. Hertz; simboli Hz) është njësi matëse e frekuencës që rrjedhë nga Sistemit Ndërkombëtar. Emrin e ka marrë për nder të fizikanit gjerman Heinrich Rudolf Hertz, i cili dha kontribut në fushën e elektromagnetikes.

1 Hz = s-1 = 1/s

Herc përkufizohet thjeshtë "një për sekondë"; 100 Hz "njëqind për sekondë". Njësia mund të përdorët për çfarëdo ngjarje fizike me përsëritje periodike. Akrepi i sekondave në një orë, për shembull, lëviz me frekuencën 1 Hz.

Më parë është përdorur njësia ekuivalente cikle për sekondë (cps).

ShumëfishatRedakto

Shumëfishat dhe nënfishat e hercit formohen me parashtesa si të gjitha njësitë tjera SI.

ShembujRedakto

  • 50 apo 60 Hz, elektromagnetikë – frekuenca e rrymës alternative e furnizuar nga kompanitë elektrike
  • 261,626 Hz, akustikë – nota muzikore Do qendrore
  • 440 Hz, akustikë – përdorur për të akorduar instrumentet muzikore
  • 104 kHz, elektronikë – shpejtësia e orës së mikroprocesori të parë komercial, Intel 4004 (1971)
  • 88-108 MHz, elektromagnetizëm – frekuenca e transmetimit radiofonik FM
  • 2-4 GHz, elektronikë – shpejtësia e orës të mikroprocesorëve më të fundit
  • 460 THz, elektromagnetizëm – frekuenca e dritës së kuqe
  • 30 PHz, elektromagnetizëm – rrezet X