Kryqëzimi i panterave (lat. Panthera), që janë mace të mëdha, shfaqet kryesisht në kushte të mbyllura të krijuara nga njeriu, gjëgjësisht nëpër kopshte zoologjike. Kjo për faktin se panterat jetojnë në vende të ndryshme të botës dhe për shkak se ata janë armiq natyrorë mes veti.

TabelaRedakto

Më poshtë janë dy tabela që tregojnë shumë hibride të panterave.[1] Hibridet kanë zakonisht një emër të përbërë, që varet nga se cili lloj është prindi femër dhe cili është prindi mashkull. Për shembull, një hibrid mes një luan mashkull dhe një tigreshe quhet ligër, sepse luani është prindi mashkull dhe tigresha prindi femër.

Luanesha   Tigresha   Jaguaresha   Leopardesha  
Luani   Luani  

Luanesha  

Ligri  

Ligresha  

Liguari  

Liguaresha  

Lipardi  

Lipardesha  

Tigri   Tigoni  

Tigonesha  

Tigri  

Tigresha  

Tiguari  

Tiguaresha  

Tigardi  

Tigardesha  

Jaguari   Jaglioni  

Jaglionesha  

Jagri  

Jagresha  

Jaguari  

Jaguaresha  

Jagupardi  

Jagupardesha  

Leopardi   Leoponi  

Leoponesha  

Leogri  

Leogresha  

Leguari  

Leguaresha  

Leopardi  

Leopardesha  

Më poshtë është tabela që tregon hibridet e gjeneratës së dytë.[1]

Ligresha   Tigonesha   Jagupardesha   Leguaresha   Liguaresha  
Luani   Liligri  

Liligresha  

Litigoni  

Litigonesha  

Lijagupardi  

Lijagupardesha  

Lileguari  

Lileguaresha  

Liliguari  

Liliguaresha  

Tigri   Tiligri  

Tiligresha  

Titigoni  

Titigonesha  

Tijagupardi  

Tijagupardesha  

Tileguari  

Tileguaresha  

Tiliguar  

Tiliguaresha  

Jaguari   Jagligri  

Jaligresha  

Jagtigoni  

Jagtigonesha  

Jag'jagupardi  

Jag'jagupardesha  

Jagleguari  

Jagleguaresha  

Jagliguar  

Jagliguaresha  

Leopardi   Leoligri  

Leoligresha  

Leotigoni  

Leotigonesha  

Leojagupardi  

Leojagupardesha  

Leoleguari  

Leoleguaresha  

Leoliguari  

Leoliguaresha  

Leoponi   Leoligulori  

Hibridet mes jaguarit dhe leoparditRedakto

Hibridet mes jaguarit dhe luanitRedakto

Hibridet mes jaguarit dhe tigritRedakto

Hibridet mes leopardit dhe luanitRedakto

Hibridi që lind nga kryqëzimi mes leopardit (Panthera pardus;♂) dhe luaneshës (Panthera leo;♀) quhet leopon.

Hibridi që lind nga kryqëzimi mes luanit (Panthera leo;♂) dhe leopardeshës (Panthera pardus;♀) quhet lipard.

Hibridet mes leopard and tigritRedakto

Hibridet mes luanit and tigritRedakto

 
Një ligër

Hibridi që lind nga kryqëzimi mes luanit (Panthera leo;♂) dhe tigreshës (Panthera tigris;♀) quhet ligër. Me pamje si luan i madh me vija të përhapura, është hibridi më i madh i maceve.

Hibridi që lind nga kryqëzimi mes tigrit (Panthera tigris;♂) dhe luaneshës (Panthera leo;♀) quhet tigon.

Hibridi që lind nga kryqëzimi mes luanit (Panthera leo;♂) dhe ligreshës (Panthera leo × Panthera tigris;♀) quhet liligër. Liligri i parë i njohur, i emëruar Kiara, lindi në vitin 2012 në Kopshtin zoologjik të Novosibirskut, në Rusi, në vitin 2012.[2]

ReferimetRedakto

  1. ^ a b "Panthera Hybrid - Trivia Mania". Trivia Mania. Arkivuar nga origjinali origjinali më 8 prill 2015. Marrë më janar 14, 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Ligerungar – en världssensation". Dagens Nyheter. 3 gusht 2013. Marrë më 4 gusht 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)