Hidroenergjia ose energjia nga uji është fuqia që rrjedh nga enegjia e rënies së ujit apo ujit të rrjedhshëm, e cila mund të shfrytëzohen për qëllime të dobishme. Që nga kohët e lashta, hidrocentralet të llojeve të shumta të mullinjve me uji janë përdorur si burime të energjisë së ripërtëritshme për ujitje dhe funksionimin e pajisjeve të ndryshme mekanike, siç janë mullinjtë e miellit, pajisjet për përpunimin e tekstilit, etj.

Në fund të shekullit 19, hidroenergjia u bë një burim për gjenerimin elektricitetit. Cragside në Northumberland ishte shtëpia e parë e elektrifikuar me hidroenergji në vitin 1878[1], dhe centrali i parë komercial i energjisë hidroelektrike është ndërtuar në Niagara Falls në vitin 1879. Në vitin 1881, llambat e rrugëve në qytetin e Niagara Falls janë elektrizuar me hidroenergji.

HistoriaRedakto

Llojet e hidroenergjisëRedakto

 Artikulli kryesor: Hidroelektriciteti.

Hidroenergjia është përdorur kryesisht për të gjeneruar elektricitet. Kategoria më e gjërë përfshinë:

  • Hidroelektriciteti tradicional, duke iu referuar digave hidroelektrike.
  • Hidroelektriciteti nga lumi i rrjedhshëm, që kap energjinë kinetike në lumenj ose përrenj, pa një rezervuar të madh dhe nganjëherë pa përdorimin e digave.
  • Projektet hidro të vogla janë 10 megavat ose më pak dhe shpesh nuk kanë rezervuare artificiale.
  • Projektet hidro mikro sigurojë pga pak kilovat deri në disa qindra kilovat për shtëpitë e izoluara, fshatra apo industritë e vogla.
  • Projektet e hidroelektricitetit në kanal shfrytëzojnë ujin i cili është përdorur diku tjetër; p.sh. ujrat komunal.
  • Hidroelekticiteti me pompim-të-rezevuarit deponon ujin duke pompuar lart në rezervuar, gjatë periudhave kur kërkesa është e ulët e lëshojnë në rezevuarin poshtë, dhe për ta ngjitur përsëri lartë kur kërkesat rriten.

Llogaritja e sasisë së fuqisë në dispozicionRedakto

Shih edheRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ "Cragside - Informacione për Vizitorët". The National Trust. Marrë më 16 korrik 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtmeRedakto