IBM 702 ishte reagimi i IBM ndaj UNIVAC—kompjuteri i parë mainframe që përdor shirita magnetik. Për shkak se këto makina kishin më pak fuqi kompjuterike se IBM 701 dhe ERA 1103, të cilat ishin të favorizuar për informatikën shkencore, 702 kishte për qëllim informatikën e biznesit [1].

IBM 702 system: Prej në të majtë - djathtë, memoria CRT, 702 CPU, 717 printer, operatori console, 757 printer control unit, 752 tape control unit, pesë 727 tape drives, 732 drum storage, pesë 727 tape drives, card reader, card punch, and reader/punch control units.

Sistemi përdori ruajtjen elektrostatike, e përbërë nga 14, 28, 42, 56, apo 70 tuba Williams me një kapacitet prej 1000 bit secili për memorien kryesore, duke i dhënë një një memore 2.000 deri 10.000 karaktere nga 7 bit secili (në rrije me 2.000 karaktere), dhe 14 tuba Williams me një kapacitet prej 512 bit secili për dy 512 akumulatorët e karakterit.

Në sistem e plotë përfshihen njësitë e mëposhtme:

 • IBM 702 Central Processing Unit
 • IBM 712 Card Reader
 • IBM 756 Card Reader Control Unit
 • IBM 717 Printer
 • IBM 757 Printer Control Unit
 • IBM 722 Card Punch
 • IBM 758 Card Punch Control Unit
 • IBM 727 Magnetic Tape Unit
 • IBM 752 Tape Control Unit
 • IBM 732 Magnetic Drum Storage Unit

702 u njoftua më 25 shtator 1953 dhe tërhiqet më 1 tetor 1954, por modeli i parë i prodhimit nuk është instaluar deri në korrik 1955. Pasuesi i 702 në IBM seria 700/7000 ishte IBM 705, i cili shënoj një tranzicion në bërthamat e memories magnetike [1].

Burimi Redakto

 1. ^ a b Emerson W. Pugh, Lyle R. Johnson, John H. Palmer, IBM's 360 and early 370 systems, MIT Press, 1991, ISBN 0-262-16123-0 pp. 26-27

Lidhje të jashtme Redakto