I Promessi sposi është një roman i shkruar nga romancieri italian Alessandro Manzoni, i ambientuar në Lombardi midis vitit 1628 dhe vitit 1630. Libri flet për historinë e Lorenzo Tramaglino (zakonisht i thërritur "Renzo") dhe Lucia Mondella, të cilët duhën të martohen, por martini i tyre pengohet nga Don Rodrigo, një fisnik më origjinë spanjolle. Ky libri është një nga më të famshmit në Itali, dhe është konsideruar si vepra më përfaqësuese e romantizmit italian dhe një nga parimet e letërsisë italiane për thellësinë e temave.

Të fejuarit
Kopertina e edicionit të dytë të Librit
AutorAlessandro Manzoni
Titulli origjinalI promessi sposi
ShtetiItalia Italia
GjuhaItalisht
TemaRenzo Tramaglino, Lucia Mondella
Zhanriroman