Përurimi i presidentit të Rusisë

Inaugurimi i Presidentit të Rusisë (Инаугурация президента России) është një ceremoni për të shënuar fillimin e mandatit të Presidentit të Rusisë. Mandati i presidentit është gjashtë vjet (më parë katër vjet). Në rastin e zgjedhjeve të jashtëzakonshme, inaugurimi bëhet tridhjetë ditë pas njoftimit të rezultateve zyrtare të zgjedhjeve nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve. Tradicionalisht, inaugurimi bëhet në Pallatin e Madh të KremlinitKremlinit të Moskës. Ceremonia e inaugurimit të presidentit rus është shoqëruar tradicionalisht nga shërbimi festiv i lutjeve të Patriarkut të Moskës dhe të gjithë rusëve, i cili daton më 1498, kur u zhvillua dasma e parë për mbretërimin e Princit Dmitri Ivanoviç, nipi i Ivanit III.

Inaugurimi presidencial në Pallatin e Madh të Kremlinit - Vladimir Putin, 7 maj 2018
Vladimir Putin në inaugurimin e tij më 7 maj 2018
Inaugurimi i Dmitri Medvedev, presidenti i 3-të i Rusisë, më 7 maj 2008

TraditaRedakto

Personat e mëposhtëm janë zakonisht të pranishëm në inaugurim:

Ceremonia në Pallatin e Madh të Kremlinit fillon (që nga viti 2008) kur banda ushtarake presidenciale nga Regjimenti i Kremlinit luan Marshin e Kurorëzimit të Festivalit nga Çajkovski.

CeremoniaRedakto

Inaugurimi fillon me presidentin në largim që rishikon Regjimentin e Kremlinit për herë të fundit si President dhe Komandant Suprem i forcave të uniformuara të Federatës në Sheshin Katedralja dhe ai pastaj ecën drejt Pallatit të Madh të Kremlinit.

Procesioni i Presidentit të zgjedhur arrin në Pallatin e Madh të Kremlinit përmes Portës Spassky. Presidenti i zgjedhur kalon përmes Sallës së Shën Gjergjit dhe Sallës së Shën Andrewsit në Sallën Aleksandër, e cila mban flamujt e standardit rus të Presidentit dhe Emblemës së presidentit rus. Kryetari i Gjykatës Kushtetuese dhe kryetarët e të dy dhomave të parlamentit ulen në një platformë të ngritur ku presidenti i zgjedhur bashkohet me ta. Kryetari i Gjykatës Kushtetuese vendos një kopje të Kushtetutës dhe Zinxhirin e Zyrës së Presidentit në tribunë. Pasi presidenti në largim të bëjë fjalimin e tij, Kryetari i Gjykatës Kushtetuese të Rusisë më pas i kërkon presidentit të zgjedhur të bëjë betimin e detyrës.

Presidenti i zgjedhur vendos dorën e tij të djathtë në Kushtetutën e Federatës Ruse dhe reciton betimin presidencial. Kryetari i Gjykatës Kushtetuese pastaj i jep presidentit zinxhirin e zyrës dhe shpall përurimin e një presidenti të ri. Pas inaugurimit të presidentit të ri, luhet himni kombëtar rus dhe standardi i kreut të shtetit ngrihet në kupolën e rezidencës presidenciale. Kjo pasohet nga fjalimi i presidentit të ri dhe ndërsa fjalimi mbaron dhe presidenti i ri largohet nga sallat "Slavsya" nga Mikhail Glinka nga opera e tij e parë A Life for the Tsar luhet nga banda ushtarake ndërsa lëshohet një përshëndetje me 21 armë.

Ndërsa inaugurimi është mbajtur çdo 4 dhe tani 6 vjet më 7 maj, përvjetori i ngritjes së Regjimentit të Kremlinit, ceremonia përfundon në Sheshin e Katedrales me të dy presidentët në largim dhe ata që vijnë, të marrin pjesë në inspektimin e parë të regjimentit si Suprem Komandant i forcave të armatosura dhe të sigurisë civile të Rusisë, duke e përshëndetur atë në përvjetorin e saj. Pastaj ndiqet nga pjesa e marshimit e të gjithë regjimentit të mbledhur.

BetimiRedakto

Himni kombëtar i Rusisë në inaugurimin e Medvedevit, 2008

Rusisht: Клянусь при осуществлении полномочий Президента Российской Федерации уважать и охранять права и свободы человека и гражданина, соблюдать и защищать Конституцию Российской Федерации, защищать суверенитет и независимость, безопасность и целостность государства, верно служить народу.

The Patrioticheskaya Pesnya në inaugurimin e Vladimir Putin, 2000.
 
Vladimir Putin duke bërë betimin presidencial, 7 maj 2000.

Rusisht (transliterimi): Klyanus’ pri osushchestvlenii polnomochiy Prezidenta Rossiyskoy Federatsii uvazhat’ i okhranyat’ prava i svobody cheloveka i grazhdanina, soblyudat’ i zashchishchat’ Konstitutsiyu Rossiyskoy Federatsii, zashchishchat’ suverenitet i nezavisimost’, bezopasnost’ i tselostnost’ gosudarstva, verno sluzhit’ narodu.

Përkthimi: Betohem në ushtrimin e kompetencave të Presidentit të Federatës Ruse për të respektuar dhe mbrojtur të drejtat dhe liritë e njeriut dhe qytetarit, për të respektuar dhe mbrojtur Kushtetutën e Federatës Ruse, për të mbrojtur sovranitetin dhe pavarësinë, sigurinë dhe integritetin e shtetit , për t'i shërbyer me besnikëri njerëzve..

Në të njëjtën kohë Boris Jelcin më 1991 dhe Alexander Rutskoy në 1993 u lexua një tekst tjetër i betimit:

Rusisht: Клянусь при осуществлении полномочий президента Российской Советской Федеративной Социалистической Республики соблюдать Конституцию и законы РСФСР, защищать её суверенитет, уважать и охранять права и свободы человека и гражданина, права народов РСФСР и добросовестно исполнять возложенные на меня народом обязанности.

Rusisht (transliterim): Klyanus’ pri osushchestvlenii polnomochiy prezidenta Rossiyskoy Sovetskoy Federativnoy Sotsialisticheskoy Respubliki soblyudat’ Konstitutsiyu i zakony RSFSR, zashchishchat’ eyë suverenitet, uvazhat’ i okhranyat’ prava i svobody cheloveka i grazhdanina, prava narodov RSFSR i dobrosovestno ispolnyat’ vozlozhennyye na menya narodom obyazannosti.

Përkthimi: Betohem në ushtrimin e kompetencave të Presidentit të Republikës Federale Socialiste Sovjetike Ruse për të respektuar Kushtetutën dhe ligjet e RFSSR, për të mbrojtur sovranitetin e saj, respektuar dhe mbrojtur të drejtat dhe liritë e njeriut dhe qytetarit dhe të drejtat e popujve të RFSSR dhe me ndërgjegje të përmbushur detyrat që më janë besuar nga njerëzit.