Perikardi perbehet nga 2 shtresa:

 • Perikardi parietal eshte shtresa fibroze e jashtme,  
 • Preikardi visceral eshte membrane seroze e brendshme.
 • Hapsira ndermjet dy shtresave te perikardit permban 20-50 mL lend te kthjellte seroz.

Funksionet fiziologjike te perikardit jane:

 1. Merr pjese ne mbajtjen e pozites anatomike te zemres.
 2. Kufizon dilatatimin akut, mban zgjerimin e ventrikulit dhe merr pjese ne shperndarjen e forcave hidrostatike ne zemer
 3. Zvoglon ferkimin e jashtem te zemres dhe pengon zgjerimin e proceseve inflamatore dhe malinje nga organet fqinje


PERIKARDITI AKUTRedakto

 • Eshte inflamacion i perikardit per te cilin jane karakteristike:
  • Simptoma te pergjithshme inflamatore (ethe, mialgji, dobsi)
  • Dhembje kraherori (shtrihen drejt trapeziusit qe ndryshojne me nderrimin e pozites se trupit dhe rritet gjate frymemarrjes (ngjajshem me dhembjen pleurale)
  • Ferkimi perikardial - gjetje karakteristike auskultatore (me se miri degjohet ne kendin e majte te sternumit)
  • Ndryshimi tipik elektrokardiografik
  • E shpeshte kolla e thate dhe dispnea

Etiologjia:Redakto

Perikarditi infektiv:Redakto

 1. Viral (coxacie, viruset e influences A dhe B, EBV, CMV)
 2. Bakteret: Piogjen (nga abscesi i miokardit, endokarditi bakterial- ruge hematogjene)
 3. Tuberkular
 4. Mykotik
 5. Infeksione tjera

Perikarditi nga crregullimet metabolike  Redakto

 1. Hipotireoza
 2. Uremia

Perikardit hipersenibil ose autoimunRedakto

 1. Ethe reumatizmale
 2. Semundje kongjenitale vaskulare
 3. LES

Perikarditi traumatikRedakto

Semundet neoplastikeRedakto

 1. Tumoret primare te perikardit

Perikarditi pas infarktit te miokarditRedakto

Perikarditi idiopatikRedakto

Shiko edheRedakto