Peshkopi apo ipeshkvi, sipas disa kishavekrishtera, është përgjegjësi (bariu) i një dioqeze. Shihet si pasardhës i apostujve nga kishat që besojnë në peshkopatin historik (kisha anglikane, katolike dhe ajo ortodokse).

Stema ipeshkvnore e kishës katolike.

Termat në shqip janë përdorur respektivisht, peshkop nga ortodoksët shqiptarë dhe ipeshkëv nga katolikët shqiptarë, me rrugëtime të ndryshme prejardhjeje nga po e njëjta rrënjë nga greq. επισκοπος, episkopos = mbikqyrës, mbarështues. Në Greqinë Antike termi përdorej për një scolarca, drejtorin e një akademie, pse mund të kishte funksione mbikëqyrëse.

Detyrat e ipeshkvit ndryshojnë sipas kishës dhe denominacioneve.

Ipeshkvit në Besëlidhjen e Re Redakto

Ipeshkvit ndër Etërit apostolikë Redakto

Në katolicizëm Redakto

katolicizëm ipeshkvi është grada më e parë dhe më e vjetër e rendit të sakramentit. Nën ipeshkvin renditen gradat e priftit dhe diakonit. Ndërtesa e kishës nga e cila ipeshkvi ushtron detyrën e tij quhet katedrale. Detyra dhe shërbimi i ipeshkvit në kishë (katedrale) quhet ipeshkvni.

Në ortodoksi Redakto

Ne protestantizëm Redakto

Grada e ipeshkvit gjithashtu ekziston në anglikanizëm e në luteranizëm.

Emërimi Redakto

Shiko edhe Redakto

Lidhje të jashtme Redakto