Page Stampa:Comics infobox sec/styles.css has no content.

Tony Stark
Iron Man
Cosplay i Iron Man
Informacioni i publikimit
BotuesiMarvel Comics
Paraqitja e parëTales of Suspense #39
(mars 1963)
Krijuar nga
Informacioni në histori
Full nameAnthony Edward Stark
Vendi i origjinësLong Island, New York
Team affiliations
Partnerships
Fuqitë

Iron Man është një superhero që shfaqet në librat komikë amerikanë të botuar nga Marvel Comics. Bashkëkrijuar nga shkrimtari dhe redaktori Stan Lee, zhvilluar nga skenaristi Larry Lieber dhe projektuar nga artistët Don Heck dhe Jack Kirby, personazhi u shfaq për herë të parë në Tales of Suspense #39 në vitin 1963 dhe mori titullin e tij me Iron Man #1 në vitin 1968. Menjëherë pas krijimit të tij, Iron Man ishte një anëtar themelues i një ekipi superhero, Avengers, me Thor, Ant-Man, Wasp dhe Hulk. Tregimet e Iron Man, individualisht dhe me Avengers, janë botuar vazhdimisht që nga krijimi i personazhit.

Iron Man është personazhi superhero i Anthony Edward "Tony" Stark, një biznesmen dhe inxhinier që drejton prodhuesin e armëve Stark Industries. Kur Stark kapet në një zonë lufte dhe pëson një plagë të rëndë në zemër, ai ndërton armaturën e tij ikonike Iron Man nga skrap dhe u shpëton robëruesve të tij. Si një superhero, kostumet e tij të blinduara i japin atij forcë mbinjerëzore, fluturim, projeksion energjie dhe aftësi të tjera. Personazhi u përdor për të eksploruar tema politike dhe historitë e hershme të Iron Man u vendosën në Luftën e Ftohtë. Tregimet e mëvonshme eksploruan tema të tjera, si trazirat civile, përparimi teknologjik, spiunazhi i korporatave, alkoolizmi dhe autoriteti qeveritar.

Historitë kryesore të Iron Man përfshijnë Demon in a Bottle (1979), Armor Wars (1987–1988), Extremis (2005), dhe Iron Man 2020 (2020). Ai është gjithashtu një personazh kryesor në tregimet e kompanisë Civil War (2006–2007) (2006–2007), Dark Reign (2008–2009), dhe Civil War II (2016). Kasti mbështetës i Iron Man ka prodhuar personazhe të tjerë superhero, duke përfshirë James Rhodes si War Machine, Pepper Potts si Rescue, dhe Riri Williams si Ironheart si dhe zuzarët e reformuar Black Widow dhe Hawkeye. Lista e armiqve të Iron Man përfshin armikun e tij kryesor, Mandarin, si dhe shumë superzuzarë me origjinë komuniste dhe shumë që dyfishohen si rivalë biznesi për Tonin.

Robert Downey Jr. portretizoi Tony StarkIron Man (2008), filmi i parë i Marvel Cinematic Universe, dhe vazhdoi të portretizojë personazhin deri në paraqitjen e tij të fundit në Avengers: Endgame (2019). Portretizimi i Downey e popullarizoi personazhin, duke e ngritur Iron Man si një nga superheronjtë më të njohur të Marvel.