Folk-Islami është një term ombrellë përdoret për të përshkruar në mënyrë kolektive format e Islamit që përfshijnë besimet amtare popullore dhe praktikat. Folk Islami është përshkruar si Islami e i popujve te varfer, njerëz të vendit, e fise",[1] në kontrast me myslimanet praktikante.[2]

Nuske

Praktikave të ndryshme dhe besimet janë identifikuar me konceptin e "popullore Islamit". Ato përfshijnë si në vijim:

Besimi në sistemet tradicionale magji dhe ekstazë ritualeve , përdorimin e shenjta dhe nuskat,[3] Përfshirja e besimit ne shpirterat dhe syrin e keq.

Mbrojtese nga syri i keq

Kjo eshte e perhapur edhe e Shqiperi ku myslimanët jopraktikante besojne ne keto gjera dhe shumica e shqipetareve i morren nga Perandoria Osmane.

Kuran i vogel qe mbahet si nuske .

Burime

Redakto
  1. ^ Ridgeon, 2003
  2. ^ Gellner, 1992; Malesevic . et al, 2007
  3. ^ Chelkowski et al., 1988