James Alexander Robertson

historian amerikan

James Alexander Robertson (19 gusht 1873 - 20 mars 1939) ishte një historian, arkivist, përkthyes dhe bibliograf akademik amerikan. Ai shquhet më së shumti për kontributin e tij në historinë dhe historiografinë e Filipineve dhe zotërimeve të tjera të mëparshme territoriale të Mbretërisë së Spanjës së Re.

James Alexander Robertson
Njohur përThe Philippine Islands, 1493–1898

JetaRedakto

James Alexander Robertson lindi në vitin 1873 në Korri, Pensilvani.[1] Ai ishte i gjashti nga tetë fëmijët e lindur nga prindër kanadezë, të cilët u bënë qytetarë të natyralizuar të SHBA pasi u zhvendosën në Korri në vitin 1866. Babai i tij, John McGregor Robertson, ishte një kontraktor ndërtimi me origjinë nga Verulam, Ontarios, pranë Peterburg. Nëna e tij, Elizabeth Borrowman Robertson, kishte emigruar në Kanada nga Skocia e lindjes si fëmijë.[2]

Nëna e Robertson vdiq kur ai ishte shtatë vjeç. Tre vjet më vonë, së bashku me familjen e tij u transferuan në Klivlend, Ohio, ku James përfundoi arsimin e mesëm.[2]

Në 1892 ai u regjistrua për studime pasuniversitare në Kolegjin Adelbert të Universitetit të Rezervave Perëndimore.[3] Ai u diplomua në studimin e gjuhëve romane, i specializuar në frëngjishten e vjetër dhe u dha gradën e diplomimit në filozofinga Western Reserve në 1896.[4]

Në vitin1902 Robertson u përfshi në përpilimin e një pune masive me shumë vëllime për historinë e Filipineve, e quajtur fillimisht Ishujt Filipine, 1493-1803.

Me përfundimin e projektit të Ishujve Filipine, Robertson shkoi në Institutin Karnegie të Uashingtonit për të punuar në departamentin e tij të kërkimit historik (1909–10). Në vitin 1910 ai u transferua në Manila dhe u bë bibliograf dhe bibliotekar në bibliotekën kombëtare të Filipineve për gjashtë vitet e ardhshme. Gjatë kohës së tij në Filipine Robertson ishte i dobishëm në krijimin e shkencës bibliotekare si një disiplinë për udhëzime në Universitetin e Filipineve.

Robertson u kthye në SH.B.A. dhe Uashington në vitin 1917, duke marrë një pozicion me departamentin federal të tregtisë. Në vitin 1918 Robertson ishte redaktori themelues i "Hispanic American Historical Review" (Rishikim Historik Amerikan Hispanik), një revistë akademike kushtuar historisë së Amerikës latine dhe hispanike. Ai mbeti kryeredaktor i revistës deri në vdekjen e tij.

Në vitin1923 ai fitoi një pozicion si profesor në universitetin Stetson në DeLand, Florida, dhe dha leksione atje për dhjetë vitet e ardhshme. Në vitin 1935 ai u transferua në Anapolis, Marilend, si arkivist për Sallën e Regjistrave të Arkivit Shtetëror Maryland.

Robertson vdiq tre vjet më vonë, më 20 mars të vitit 1939 në Annapolis.

ShënimeRedakto

  1. Shavit (1990, p.424); Wilgus (1970, p.3)
  2. Wilgus (1970, p.3)
  3. Cano (2008)
  4. Cano (2008); Shavit (1990, p.424); Wilgus (1970, p.3)
  5. As the scope of the work developed, the collective title would be later revised to "The Philippine Islands", 1493-1898.

ReferimetRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto

  1. ^ Shavit (1990, p.424); Wilgus (1970, p.3)
  2. ^ a b Wilgus (1970, p.3)
  3. ^ Cano (2008)
  4. ^ Cano (2008); Shavit (1990, p.424); Wilgus (1970, p.3)