James Jackson Putnam (3 tetor 1846 – 4 nëntor 1918) ishte neurolog amerikanë.

James Putnam

BiografiaRedakto

Putnami lindi në Boston, Massachusetts dhe u diplomua në Universitetin e Harvardit më 1866, Putnam shkoi në Evropë për të studiuar në kompaninë e Baronit Carl von Rokitansky, Theodor Meynert dhe John Hughlings Jackson. Kur u kthye në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts, ai hapi një klinikë, e cila u bë Departamenti i Neurologjisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit.

Putnam ishte një anëtar themelues i Shoqatës Amerikane të Neurologjisë në dhjetor 1874,[1] dhe ishte presidenti i saj më 1888, si dhe një anëtar themelues i Shoqatës Amerikane Psikoanalitike në vitin 1911, duke qenë presidenti i saj i parë dhe duke vazhduar të mbajë postin vitin e ardhshëm. Ai u emërua Profesor i Sëmundjeve të Sistemit Nervor në Harvard në 1893 dhe vazhdoi deri në daljen e tij në pension në vitin 1912.[2]

Në vitin 1900 ai ishte një prej nënshkruesve të "Protestës së Miqve të Manaxhimit të Institutit Patologjik të Nju Jorkut" së bashku me S. Weir Mitchell, Percival Bailey, Ira Van Gieson, Morton Prince, Frederick Peterson dhe shumë të tjerë. Putnami ishte një prej atyre instrumenteve të sjelljes së Sigmund Freud në Shtetet e Bashkuara në vitin 1909 dhe u bë gjithnjë e më shumë i interesuar për psikonevrozës dhe përdorimin e psikoterapisë që kontribuoi në Encyclopedia of Self, duke shkruar letra mbi domosdoshmërinë e metafizikës dhe motiveve njerëzore, të botuar më vonë si libra.[3] Ai gjithashtu shkroi hyrjen në përkthimin nga kontributet gjermane të Tre Ese të Theorisë së Seksit të Sigmund Freud.

Putnami i ka dhënë emrin akroparestezisë së Putnamit, një gjendje e karakterizuar nga mpirje, ndjesi shpimi, anestezi dhe njollosje të duarve të zgjuara në mëngjes. Së bashku me Charles L. Dana M.D. (1852-1935) ai gjithashtu përshkroi sindromën Putnam-Dana që është një formë e degjenerimit neurologjik të përgjithshëm të subakuteve të shkaktuar nga mungesa e Vit.B12.

Në vitet 1875-1876 Putnam, Henry Pickering Bowditch (1840-1911), William James (1842-1910) dhe vëllai i tij Charles Pickering Putnam (1844-1914) themeluan kampin Putnam në Keene, Essex County, Nju Jork.[4]

Putnami jetoi në Cotuit, Massachusetts.[5]

ReferimeRedakto

  1. ^ http://www.aneuroa.org/i4a/pages/index.cfm?pageid=3293 Arkivuar 30 prill 2012 tek Wayback Machine Founding of ANA
  2. ^ Dictionary of Medical Eponyms, BE Firkin and JA Whitworth, Parthenon Publishing Group, Lancashire, 1987. ISBN 1-85070-333-7. pp 422–423.
  3. ^ http://emotionalliteracyeducation.com/classic_books_online/jap1010.htm Arkivuar 6 mars 2016 tek Wayback Machine Encyclopedia of the Self
  4. ^ "Cultural Resource Information System (CRIS)" (Searchable database). New York State Office of Parks, Recreation and Historic Preservation. Marrë më 2016-02-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Note: Kjo përfshin Rachel D. Carley (janar 2012). "National Register of Historic Places Registration Form: Putnam Camp" (PDF). Marrë më 2016-02-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) dhe Accompanying photographs
  5. ^ Cotuit and Santuit - James Warren Gould, Jessica Rapp Grassetti - Google Books Retrieved 2017-05-03.