Japonezët (Japonisht: 日本人, Hepburn: nihonjin) janë një grup etnik që është vendas në arkipelagun japonez dhe vendin modern të Japonisë, ku ata përbëjnë 98.5% të popullsisë së përgjithshme. Në të gjithë botën, afërsisht 129 milion njerëz janë me origjinë japoneze; prej tyre, afërsisht 125 milion janë banorë të Japonisë. Njerëzit me prejardhje japoneze që jetojnë jashtë Japonisë quhen nikkeijin (日系人), mërgata japoneze. Populli japonez është një nga grupet më të mëdha etnike në botë.

Japonezët
Nga e majta në të djathtë të seksionit të sipërm: Murasaki Shikibu, Oda Nobunaga, Tokugawa Ieyasu, Perandori Meiji

Nga e majta në të djathtë të seksionit të mesëm: Itō Hirobumi, Yosano Akiko, Hideki Yukawa, Perandori Akihito

Nga e majta në të djathtë të seksionit të poshtëm: Samurai i Choshu gjatë Luftës Boshin, një familje japoneze
Popullsia e përgjithshme
Rreth 129 milionë
Rajone me popullsi të konsiderueshme
Japonia Japonia 125 million
Gjuhët
Japonisht
Fetë
Kryesisht Shinto, Budizmi Mahayana dhe sekte Shinto, me pakica që i përshkruajnë krishterimit, fetë e reja japoneze, ateizmi dhe fe të tjera

Gjuha japoneze është një gjuhë japoneze që lidhet me gjuhët Ryukyuan dhe ishte trajtuar si një izolim gjuhësor në të kaluarën. Forma më e hershme e vërtetuar e gjuhës, Japonishtja e Vjetër, daton në shekullin e 8-të. Fonologjia japoneze karakterizohet nga një numër relativisht i vogël i fonemave të zanoreve, geminacion i shpeshtë dhe një sistemi i veçantë i theksit të lartësisë. Gjuha moderne japoneze ka një sistem shkrimi trepalësh duke përdorur hiragana, katakana dhe kanji. Gjuha përfshin fjalë vendase japoneze dhe një numër të madh fjalësh të prejardhura nga gjuha kineze. Në Japoni shkalla e shkrim-leximit për të rritur në gjuhën japoneze tejkalon 99%. Dhjetëra dialekte japoneze fliten në rajone të Japonisë.