Javier Solana

politikan spanjoll
Buzqeshja e politikanit të mundur

Javier Solana (L. 14 qershor 1942Madrid) politikan evropian nga Spanja.

Që nga 1999 është Sekretargjeneral i Këshillit të Bashkimit Evropian dhe përfaqësue i lartë për politiken e përgjithshme të BE-së në punët e jashtme dhe në qështjen e sigurisë. Që nga 25 nëntori i po këtij viti, Solana është emëruar edhe Sekretargjeneal i Bashkimit Evropës Perëndimore (BEP). Për shkakë të kompetencave të larta për punë të jashtme dhe në çështjet teknike të sigurisë së BE-së shpesh ë nga spanjollet dhe të gjorët llogaritet si Ministër i BE-së për punë të jashtme

Përndryshe Solana në Ballkan dhe sidomos në Prishtinë (2004) e nga tetori i 2006 edhe në Beograd është i njohur si politikani që mendon se gënjeshtra për biseda para syve dhe para gazetarëve është pjesë e politikës. Veti e cila në fund vitin 2006 si duket parapëlqehet nga politikanë evropianë të cilët veprojnë në moton "nuk janë interesant bisedimet, kur ke refleks të hedhësh K.O biseduesin në konferencë shtypi"

Gjatë tentimit të tij të shfrytëzojë respektin e mikpritësit ballkanik, Solana ka rënë "K.O" duke provuar që të "hedhë K.O" Presidentin e Kosovës Ibrahim Rugoven dhe liderin e një partie kosovare Hashim Thaçin. Këto rrënje Solana i kishte pësuar pas fitores së tij të arritur në mënyrë të ngjashme në Beograd me Koshtunicën me të cilën fitore kishte arritur që të fusë Serbin dhe Malin e Zi në një lidhje shtetërore.

Gjatë tentimit të tij të dytë në vitin 2006 që të lancoi nëpërmjet shtypit një "K.O", në stilin BE-ja po i jep edhe një shancë Serbisë dhe po e shtyejnë zgjedhjen e statutit të Kosovës, Koshtunica ju përgjegjë në stilin ballkanik, "ik more pis".