Jim Hawkins është personazh fiktiv në romanin e Robert Louis Stevenson Ishulli i thesarit.[1]

HistoriaRedakto

Në fillim të romanit, Jim punon në han të familjes së tij. Një mbrojtës i bujtinës, Billy Bones, merr Black Spot, thirrjen e piratëve, me paralajmërimin që ai ka deri në orën dhjetë, dhe ai bie i vdekur nga apopleksia në vend. Në thesarin e detit të një njeriu të vdekur, Jim dhe nëna e tij gjejnë një pako prej lëkure vaji, e cila përmban një ditar që përshkruan thesarin e plaçkitur gjatë karrierës së Kapiten Flint, dhe një hartë të detajuar të një ishulli, me vendndodhjen e arkave të thesarit të Flint të shënuar në të. Squire Trelawney menjëherë planifikon të veshë një anije me vela për të kërkuar thesarin, me ndihmën e Dr. Livesey dhe Jim.

Kur Jim shkon në Bristol dhe viziton Long John Silver në tavernë Spy Glass, dyshimet e tij ngjallen menjëherë: Silver i mungon një këmbë, siç e paralajmëroi njeriu Bones. Por Silver arrin të fitojë besimin e Jim. Megjithë keqbërjet e kapitenit Smollett në lidhje me misionin dhe ekuipazhin e Silver, Hispaniola lundron për në Detin e Karaibeve. Ndërsa ata ishin afër destinacionit të tyre, Jim zvarritet në fuçi mollë të anijes për të marrë disa mollë. Ndërsa ishte brenda, ai dëgjon Silver duke folur fshehurazi me disa nga ekuipazhet e tjerë. Silver pranon se ai ishte intendenti i Kapiten Flint dhe se disa nga ekuipazhet e tjerë ishin gjithashtu dikur burra të Flint, dhe ai po rekruton më shumë burra nga ekuipazhi në anën e tij. Pasi të rimarrë thesarin e Flint, Silver synon të vrasë oficerët e Hispaniola dhe të mbajë plaçkën për veten dhe njerëzit e tij. Pasi piratët të kthehen në shtretërit e tyre, Jim paralajmëron Smollett, Trelawney dhe Livesey për rebelimin e afërt.

Kur arrijnë në ishull, pjesa më e madhe e njerëzve të Silver shkojnë menjëherë në breg të detit. Edhe pse Jim nuk është ende i vetëdijshëm për këtë, burrat e Silver kanë dhënë Silver Black Spot dhe kërkuan të kapnin thesarin menjëherë, duke hedhur poshtë planin e tij më të kujdesshëm të Silver për të shtyrë çdo rebelim ose dhunë të hapur derisa pasi thesari të ishte në bord të sigurt. Jim zbarkon me burrat e Silver, por largohet prej tyre gati sa më shpejt që ai të jetë në breg. Duke u fshehur në pyll, Jim e sheh Silver duke vrarë Tomin, një anëtar besnik i Smollett. Duke vrapuar për jetën e tij, ai takohet me Ben Gunn, një tjetër ish-anëtar i Flint, i cili është martuar tre vjet në ishull, por që e trajton Jim me mirësi në këmbim të një shansi për t'u rikthyer në civilizim. Më vonë, Jim bashkohet me Trelawney, Livesey dhe njerëzit e tyre në një gjendje të braktisur dhe të fortifikuar në ishull. Silver dhe piratët e tij sulmojnë stokun, por zmbrapsen në një betejë të tërbuar.

Nën mbulesën e errësirës, ​​Jim zhytet nga aksionet, merr korçen e Ben Gunn dhe i afrohet Hispaniola. Ai shkurton kabllon e ankorimit të anijes, duke e vendosur zvarritjen dhe përtej arritjes së piratëve në breg. Pas agimit të ditës, ai arrin të afrohet përsëri në karrierë dhe të hipet në të. Nga dy piratët e lënë në bord, vetëm një është akoma gjallë: timonirti, Israel Hands, i cili pajtohet të ndihmojë Jim ta drejtoj anijen në një plazh të sigurt në këmbim të trajtimit mjekësor dhe pije. Pasi anija i afrohet plazhit, megjithatë, Hands përpiqet të vrasë Jim, i cili e qëllon atë në vetëmbrojtje.

Të nesërmen, piratët e inatosur ndizen Silver dhe Jim, por Ben Gunn, Dr. Livesey dhe njerëzit e tij i zënë pritë piratët, duke vrarë dy dhe duke shpërndarë pjesën tjetër. Dorëzohet Silver tek Dr. Livesey, duke premtuar se do të kthehet në detyrë. Ata shkojnë në shtëpinë e shpellës së Ben Gunnit, ku Gunn ka fshehur thesarin për disa muaj. Thesari është i ndarë. Një natë Silver braktis anijen me disa qese ari. Jim thotë se ai ende ka makthe në të cilat ai mund të dëgjojë papagallin e Silver.

Paraqitja e Jim në filmaRedakto

Versioni Aktori
film 1918 Francis Carpenter
film 1920 Shirley Mason
film 1934 Jackie Cooper
film 1937 Claudia Pugacheva (Jenny Hawkins)
film 1950 Bobby Driscoll
Long John Silver Kit Taylor
film 1954 Dawn Addams (Jamie Hawkins)
film 1971 Aare Laanemets
personazhet paraqiten si kafshë (1971) Minori Matsushima (zëri)
Billie Lou Watt (zëri, dublim anglisht)
film 1972 Kim Burfield
film i animuar 1972 Davy Jones
film 1982 Fyodor Stukov
film 1985 Melvil Poupaud
film 1987 Todd Boyce (zëri)
film 1988 Valery Bessarab (zëri)
film 1990 Christian Bale
film 1999 Kevin Zegers
Planeti i Thesarit Joseph Gordon-Levitt (zëri)
Austin Majors (zëri, i ri)
film 2006 Tom Nagel

ReferimetRedakto

  1. ^ Stevenson, Robert Louis (2006). Treasure Island (në anglisht). Project Gutenberg. Marrë më 2012-12-03.