Kënga e Karadakut është një këngë e vjetër qytetare krijuar pas Lidhjes së Prizrenit që këndohej në tokat veriore shqiptare e që tregon ngujimin e forcave të armatosura të sunduesit të malazezve, të quajtur car Nikolla. Kënga bazohet në ngjarje të vërteta historike dhe e përshkruan betejën e Karadakut në Podguricë.

Deri në vitet 2007 në festat familjare të njohura si Bankete në Gjakovë është pjesë e repërtuarit standard të grupeve muzikore që përkujdesen për argëtimin e të ftuarve.

Teksti i nxjerrur nga kënga e dëgjuar në banket e kënduar nga Zenel Doli dhe Shkëlzen Jetishi:

Elife, elife1 ije seljamet e tamon
Gjithë shqiptart, o janë çu në kam
Of, amon-amon
Kush t`don hije, t`nimon me vdekë hej amon
Karadag hajde t`bohet beja
Kush t`don ije, nimon me vdekë hej amon
Karadag hajde t`bohet beja
T`ejten proma ije, en dy sahati amon
Dojn me i ra o katunit t`ri
Of amon-amon
Lul Tiraja ije, Pogdgoricës amon
ja rrethoj, hajde, fuqit n`kala
Lul Tiraja ije, Pogdgoricës amon
ja rrethoj, hajde, fuqit n`kala
Moj kalaja ije, e Mendunit amon
qe sa motë em ke met rrethum
Of, amon-amon
Mi ke shkambëzit ije, si gur mermeri amon
S`munet shkau hajde, me ti zaptu
Mi ke shkambëzit ije, si gur mermeri amon
S`munet shkau hajde, me ti zaptu
Çka i ka thon ije, shkina Nikollës amon
se qishtu o se kem kujtu
Of, amon-amon
Asçer po vjen ije, prej Kosovës ije amon
dita-ditë po vjen o t`uj u shtu
Asçer po vjen ije, prej Kosovës ije amon
dita-ditë po vjen o t`uj u shtu
Ngul kadale ije, Kam-katili amon
Se hala o s`ke vujt përgjyst
Of, amon-amon
Kur ta merr he ije, shqipja dlirimin amon
Bjeshkë e male ka mej përmys
Kur ta merr ije, shqipja dlirimin amon
Bjeshkë e male hajde, ka mej përmys

1. Elif = është një pasthirrmë (Rape yeh) që përdoret në gazele (po ashtu Of, amon)