Kajro

Kryeqyteti i Egjiptit dhe qyteti më i madh në Lindjen e MesmeKajro ose Kairo (arabisht القاهرة/ al-Qāhirah) është kryeqyteti i Egjiptit .

Kajro
القاهرة, al-Qāhirah
View from Cairo Tower 31march2007.jpg
Nicknames: 
Qyteti i njëmijë minareve
Location of Kajro
Popullsia
 • Total(2.011) 10,230,350
Faqja zyrtarewww.cairo.gov.eg

Paralajmërimet e para të modernizimit të Kairos si kryeqytet u bë në kohën e administrimit të Mehmet Aliut i cili lidhi me hekurudhë Kairon me Aleksandrinë në vitin në 1851. Ndryshime të rëndësishme, megjithatë, nuk ka ndodhë gjat administrimit të Ismail Pashës deri në vitin 1863, deri kur u hap Kanali i Suezit atëherë u sollën një numër I konsiderueshëm perëndimorëve në vend. Në atë kohë, rrjeti i llambave me gaz u ngritën nga francezët, dhe shtririja e hekurudhës kishte marrë hov të madh.

Në vitin 1867. Ismail vizitoi Ekspozitën Botërore në Paris. Atje ai pa forma të reja arkitektonike, dhe vendosi për të rindërtuar Kajron në parimet evropiane.

Ismail vendosi të ndërtonte një qytet krejtësisht të ri, tutje përreth bregut të Nilit, sipas stilit perëndimor. Ngrit zonën e re të vilave luksoze dhe apartamente. Bulevardet e mëdha vendosi në qytetin e vjetër, të përcjelluar me linja tramvaji. Ngriti një sistem modern të kanaleve, dhe rrethinat e reja të tilla si Heliopolis, u zgjeruan në shkretëtirë. Popullsia u rrit shpejt nga 374.000 banorë sa në vitin 1882. Në 1.312.000 banorë në vitin 1937. Sot, Kairo është qyteti më i populluar afrikan dhe qendër kulturore e botës arabe. Që nga shekulli i 19-të, Kairo është bërë një destinacion turistik dhe njerëzit nga e gjithë bota shkojnë për të parë monumente dhe artifaktet e Egjiptit të lashtë, sidomos piramidat.

Të dhëna demografikeRedakto

Llogaritet se i ka rreth 15.2 milion banore dhe radhitet në vendin e 13 në botë sipas numrit të banorëve.

Pozita gjeografikeRedakto

Kairo është i vendosur në bregun e djathtë dhe ujdhesat e lumit Nil, në pjesën veriore të Egjiptit, gjegjësisht në luginën ku lumi Nil ndahet në tri degë , aty ku fillon delta e Nilit.

HistoriaRedakto

ThemelimiRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ Bojaj, Sandra (8 dhjetor 2021). "Rreth TV Boin". Tv Boin.

Shih edheRedakto