Kakunj

Kakunja (Kakuj;Kakunjë etj) është një fshatnjësinë administrative Baldushkrrethin e TiranësShqipërisë. Fshati ndodhet rreth 26 km nga qyteti i Tiranes dhe shtrihet ne jug-lindje të tij. Kufizohet me fshatrat Vesqi, Koçaj (njësia administrative Baldushk), Cacabeze (Njësia administrative Pajovë, Peqin), Bodin (njesia administrative Gracen), Luge-Shalqize (njesia administrative Berzhite).

Kakunje
Popullsia
 • Gjithsej500 banore
{{{postal_code_type}}}
1035

Gjeografia

Redakto

Territori i fshatit Kakunj ndodhet ne nje lugine qe pershkohet nga lumi i Zhullimes dhe perbehet nga fusha dhe kodra te vogla. Kodrat jane te veshura kryesisht me pyje te llojit mare, ilqe, dellinje, shqope etj. Gjithashtu fshati ka nen teritorit e tij nje siperfaqe te konsiderueshme pyjesh halore te llojit pishe. Si pikë e njohur turistike është ujvara e Askolajt e cila eshte vitet e fundit eshte shnderruar ne nje atraksion shume i njohur turistik i qytetit te Tiranes por jo vetem.

 

Ne fshat banojne perafersisht 500 banore. Vendbanimet e tyre jane te perqendruara kryesisht rreze kodrave por edhe ne lagje. Vendbanimet jane ndertesa 1-2 kateshe te ndertuara 20 vitet e fundit. Banoret meren kryesisht me bujqesi (perime,fruta,vreshtari,ullinj) dhe me pak me blegtori (lope, dele, shpende shtepiake dhe gjela deti). Gjate 20 viteve te fundit, fshati ka mare nje zhvillim te dukshem si ekonomik ashtu dhe social si pasoje e arsimimit te brezave te rinj si edhe nga reminitancat dhe investimet e emigranteve te cilet punojne ne vende te ndryshme evropiane.

 
Ujëvara e Askolajt, Kakunjë

Historia

Redakto
 

Historiku i fshatit daton qe ne periudha te hershme te historise sone. Kete e faktojne rrenojat e Kishes se Shen Merise e cila eshte nje kishe 1500 vjeçare. Gjithashtu vendbanimet e hershme te fshatit ne majen e nje kodre, ullishta e fshatit qe thuhet se eshte mbi 500 vjecare si edhe varrezat e vjetra te fshatit tregojne lashtesine dhe historikun e tij. Pas viteve '90 Kakunja e vjetër është e braktisur teresisht dhe banorët kanë zbritur të gjithë në Kakunjën e re, e cila ndodhet më poshtë. Pertej ketij fakti banoret edhe sot shfrytezojne poziten gjeografike dhe kushtet atmosferike te fshatit te vjetër duke mbjelle parcela te reja me ullinj dhe peme te tjera.


Shih edhe

Redakto