Kantoni Zug

Kanton Zug, (gjermanisht Kanton About this soundZug , sq.: Kanton Cug) është kanton i Zvicerës dhe shtrihet në pjesën qendrore të sajë. Kanton Zug përfshinë hapësirë prej 239 km² dhe ka 104'538 banorë dhe është njëri nga kantonet më të vogla në Zvicër. Ky kanton nuk është i ndarë në rrethe.

Zug
Zug
Flamuri i Zug
Stema zyrtare e Zug
Location of Zug
Sipërfaqja vendi24ti
Popullsia
 • Gjithsej100.900
 • Vendi18ti

Gjeografia

Redakto

Kanton Cug shtrihet në qendër të Zvicrës dhe është i kufizuar me Lucerne dhe Aargau në perëndim, Kanton Zurich në veri, dhe në jug-perëndim me Kanton Schwyz.

Liqeni Zug dhe Liqeni Ägeri përbëjnë pjesën më të madhe të teritorit të këtij kantoni. Liqeni Ägeri është i shenjtë në këtë kanton, kurse liqeni Zug është i ndarë me kantonet Lucerne dhe Schwyz.

Historia

Redakto

Historia e hershme e kantonit është e ngjashme me atë të kryeqytetit të saj Zug (lexo: Cug). Gjatë viteve 1728 - 1738 u hutua nga mosmarrëveshjet e dhunshme rreth shpërndarjes së pensioneve franceze. Në vitin 1798 banorët e kantonit kundërshtuan francezët. Kantoni përmbante pjesë nga Tellgau dhe më vonë u bë pjesë e kantonit të madh të WaldstättenRepublikën Helvetike. Kantoni Waldstätten gjitashtu në vete përmbane edhe Kanton Schwyz e sotëm, Kanton Lucerne, Unterwalden dhe Kanton Uri.

Në vitin 1803 Kanton Zug rifitoi pavarësinë si kanton i veçant. Në vitin 1845 u antarsua në Sonderbund dhe u nda në luftën e vitit 1847 që u nda nga konfederata zvicerane. Në vitin 1848 1848 dhe 1874 kantoni votoi kundër kushtetutës federale. Kushtetuta e vitit 1876 u ndryshua në vitin 1881, dhe u zëvendësua me një të re në vitin 1894.

Ekonomia

Redakto

Demografia

Redakto

Administrimi

Redakto

Kantoni foromon gjithashtu një rreth të vetëm që përmban 11 bashki. Legjislatura (gjermanisht: Kantonsrat, lexo: ashtu si shkruhet) ka 80 antarë. Ekzekutivi (gjermanisht: Regierungsrat, lexo: si shkruhet) ka shtatë antarë. Antarët e të dy qeverisjeve zgjidhen me votim të drejtëpërdrejtë të popullit çdo katër vite.

Bashkitë

Redakto

Njëmbëdhjet bashkitë e Kanton Zug janë: Zug, Oberägeri, Unterägeri, Menzingen, Baar, Cham, Hünenberg, Steinhausen, Risch, Walchwil, Neuheim

Lidhje të jashtme

Redakto