Kauboj (Anglisht: Cowboy shqiptimi [ˈkaʊˌbɔɪ]) është një bari kafshësh që kujdeset për bagëtinë në fermë në Amerikën e Veriut, tradicionalisht me kalë, dhe shpesh kryen një mori detyrash të tjera të lidhura me fermën. Kauboji historik amerikan i fundit të shekullit të 19-të u ngrit nga traditat vaqueroMeksikës veriore dhe u bë një figurë me rëndësi dhe legjendë të veçantë.[1] Një nënlloj, i quajtur një kujdestar kuajsh, përdorë kuajt për të punuar bagëti. Përveç punës në fermë, disa kauboj punojnë ose marrin pjesë në rodeo. Cowgirls (term për kauboj femër), u përcaktua së pari si të tilla në fund të shekullit të 19-të, kishin një rol historik më pak të dokumentuar, por në punën moderne të botës me detyra identike dhe kanë marrë respekt të konsiderueshëm për arritjet e tyre.[2] Mbajtësit e bagëtive në shumë pjesë të tjera të botës, veçanërisht në Amerikën e Jugut dhe Australinë, kryejnë punë të ngjashme me kaubojin.

Kaubojët të portretizuar në artin perëndimor. The Herd Quitter nga C. M. Rusell

Kauboji ka rrënjë të thella historike që gjurmojnë në Spanjë dhe kolonët e hershëm evropianë të Amerikës. Gjatë shekujve, ndryshimet në terren dhe klimë dhe ndikimi i traditave të trajtimit të bagëtive nga kultura të shumta, krijuan disa stile të ndryshme të pajisjeve, veshjeve dhe trajtimit të kafshëve. Ndërsa kauboji gjithnjë i parktikuar u përshtat botës moderne, pajisjet dhe teknikat e tij gjithashtu u përshtatën, megjithëse shumë tradita klasike janë ruajtur.

ReferimeRedakto

  1. ^ Malone, J., p. 1.
  2. ^ "Home Page". Cowgirl Hall of Fame & Museum (në anglisht). Marrë më 23 korrik 2019.