Kleriku

kryen shërbime fetare të një kulti (prift, hoxhë etj.)

Kleriku zakonisht është një udhëheqës zyrtarë në kuadër të institucionit fetar. Rolet dhe funksionet e tij ndryshojnë varësisht nga tradita fetare, por zakonisht përfshijnë udhëheqjen e ritualeve specifike dhe mësimin e doktrinave dhe praktikave të fesë së tyre. Kleri zakonisht përkujdeset për aspektet rituale të jetës fetare, ligjëron dhe ndihmon në përhapjen e doktrinës fetare. Disa nga termat më të përdorur për klerin janë kler, klerik, pastor, hoxhë, sheh dhe prift. [1] [2] [3] [4]

(nga majtas djathtas) George Carey, Kryepeshkopi i Canterburyt (1991–2002); Jonathan Sacks, Rabi (MB) ; Mustafa Cerić, Myftiu i Madh i Bosnjës ; dhe Jim Wallis, Sojourners, Shtetet e Bashkuara. Forumi Ekonomik Botëror 2009 në Davos, Zvicër.

Shiko gjithashtu Redakto

Referimet Redakto

 1. ^ Cleric - Catholic Encyclopedia
 2. ^ Paul VI, Apostolic letter motu proprio Ministeria quaedam nos. 2–4, 64 AAS 529 (1972).
 3. ^ Ministeria quaedam no. 1; CIC Canon 266 § 1.
 4. ^ CCEO Canon 327; George Nedungatt, Clerics, in A Guide to the Eastern Code 255, 260 (2002).

Literatura Redakto

 • Aston, Nigel. Religion and revolution in France, 1780-1804 (CUA Press, 2000)
 • Bremer, Francis J. Shaping New Englands: Puritan Clergymen in Seventeenth-Century England and New England (Twayne, 1994)
 • Dutt, Sukumar. Buddhist monks and monasteries of India (London: G. Allen and Unwin, 1962)
 • Farriss, Nancy Marguerite. Crown and clergy in colonial Mexico, 1759-1821: The crisis of ecclesiastical privilege (Burns & Oates, 1968)
 • Ferguson, Everett. The Early Church at Work and Worship: Volume 1: Ministry, Ordination, Covenant, and Canon (Casemate Publishers, 2014)
 • Freeze, Gregory L. The Parish Clergy in Nineteenth-Century Russia: Crisis, Reform, Counter-Reform (Princeton University Press, 1983)
 • Haig, Alan. The Victorian Clergy (Routledge, 1984), in England
 • Holifield, E. Brooks. God's ambassadors: a history of the Christian clergy in America (Wm. B. Eerdmans Publishing, 2007), a standard scholarly history
 • Lewis, Bonnie Sue. Creating Christian Indians: Native Clergy in the Presbyterian Church (University of Oklahoma Press, 2003)
 • Marshall, Peter. The Catholic Priesthood and the English Reformation (Clarendon Press, 1994)
 • Osborne, Kenan B. Priesthood: A history of ordained ministry in the Roman Catholic Church (Paulist Press, 1989), a standard scholarly history
 • Parry, Ken, ed. The Blackwell Companion to Eastern Christianity (John Wiley & Sons, 2010)
 • Sanneh, Lamin. "The origins of clericalism in West African Islam." The Journal of African History 17.01 (1976): 49-72.
 • Schwarzfuchs, Simon. A concise history of the rabbinate (Blackwell, 1993), a standard scholarly history
 • Zucker, David J. American rabbis: Facts and fiction (Jason Aronson, 1998)
 • Amico, Eleanor B., ed. Reader's Guide to Women's Studies ( Fitzroy Dearborn, 1998), pp 131–33; historiography
 • Collier-Thomas, Bettye. Daughters of Thunder: Black Women Preachers and Their Sermons (1997).
 • Flowers, Elizabeth H. Into the Pulpit: Southern Baptist Women and Power Since World War II (Univ of North Carolina Press, 2012)
 • Maloney, Linda M. "Women in Ministry in the Early Church." New Theology Review 16.2 (2013). online
 • Ruether, Rosemary Radford. "Should Women Want Women Priests or Women-Church?." Feminist Theology 20.1 (2011): 63-72.
 • Tucker, Ruth A. and Walter L. Liefeld. Daughters of the Church: Women and Ministry from New Testament Times to the Present (1987), historical survey of female Christian clergy