Kometa Hale-Bopp e definuar ndryshe edhe më emrin C/1995 01 ka qenë kometa më shikuar në shekullin 20, një nga kometat më të ndriquarat që nuk jan par me dhjetra vjet.

Kometa Hale-Bopp

E parë me sy të njeriut pa anën e ndonjë teleskopi apo dylbive për 18 muaj rresht dy herë më e madhe se e ashtu quejtura Kometa e Madhe e vitit 1811.

E zbuluar më 23 korrik 1995 kur ishte akoma larg Diellit, duke lënë së menduari se kur kalon afër do të mud të bëhej e tëra e ndriquar. Edhe pse ndriqimi i qfardo komete është e vështir të parashikohet me një kjartësi të sigurt, kur qe transite në Perielio me 1 prill 1997 Hale-Bopp i thej rekordet e parashikimit.

Zbulimi i sajRedakto

Këtë kometë e zbuluan dy astronom amerikan ata janë Alan Hale dhe Thomas Bopp. Kometa morri emrin nga mbiemrat e këtyre astronomëve Hale-Bopp.