Koskë (greqisht: Κώτσικα/Kótsika) ishte fshat në qarkun i Çamërisë, Greqi.

Koskë
Κώτσικα
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej0
Emri i banorëveKoskalli

Gjeografia Redakto

Gjatë Luftës së Dytë Botërore fshati Koskë u shkatërrua nga forcat e Napoleon Zervës. Sot fshati është i pabanuar. Nga veriu Koska kufizohet me Janjarin e Pallambarin, nga jugu me Shqefarin, Smartën e Lopësin, nga lindja me Pleshavicën e Fotirin, nga verilindja me Vervën and nga perëndimi me Konispolin e Sajadhën.

Para Luftës së Dytë Botërore, Koska kishte këto lagje: Lagje e Sipërme, Lagje e Poshtëme dhe Llodozatë.[1]

Toponimet të fshatit Koskë:(Para Luftës së Dytë Botërore)[2]

 • Ajdareja - grykë, në VL.
 • Ar’ e Babos - arë, në JL.
 • Ar’ e Glatë - are, në J.
 • Arat e Dolanit - arë, në VL.
 • Bogazi i Koskës – grykë përroi në J. Këtu Muharrem Rushiti me çetën e tij luftoi kundër një force ushtarake turke.
 • Bregu Barit - bregore e shesh, në JP.
 • Bregu Kurtesit - breg, në J.
 • Bregu Luvadhit - breg në J.
 • Brrinja - brinjë, kullotë, në J.
 • Bulsi - kullotë, në J.
 • Burim i Arës Madhe - burim në majën e malit të Shëndëllisë.
 • Burim i Sheshit Lopëve - burim, në J.
 • Buz’ e Madhe - vend buzë ku dheu është i kuq, në J.
 • Çep i Turliut - pjesë e malit që ndan Koskën me Konispolin, në P.
 • Çuk’ e Hallazmës - kodër, në VL.
 • Duk’ e Bulsit - shesh e kullotë, në L.
 • Fiku Frenk - kullotë në mal ku ndodhet një fik, në P.
 • Furr’ e Bogazit - burim që del nga poshtë dheut, në J.
 • Fush’ e Poshtëme - fushë.
 • Fush’ e Sipërme - fushë.
 • Gërmallat - gërmadha të vjetra, në P.
 • Grava e Ftohtë - shpellë nga gryka e së cilës del një erë e ftohtë. Aty populli çonte bulmetërat për të mos u prishur duke e përdorur shpellën si një frigorifer, gjatë verës.
 • Grava e Gjeçit - shpellë, në P.
 • Grava e Kuçedrës - shpellë në P. Tregojnë se aty në kohën e lashtë strehohej një kuçedër.
 • Grava e Lekës - sterrë, në P.
 • Grava e Mëhallës Sipërme – sterrë e ftohtë, në V.
 • Grava e Pelisterëve - shpellë ku strehoheshin pëllumba t’egër, në qendër.
 • Grik’ e Vërvës - grykë që ndan Koskën me Vervën, në VP.
 • Grop’ e Hoxhës - vend që ka qenë pronë e hoxhës fshatit, në P.
 • Grop’ e Kaçellos - vend gropë, përdoret për kullotë, në L.
 • Grop’ e Kaçupit – vend gropë, kullotë, në L.
 • Grop’ e Zagorit - e bujtur bagëtish, në P.
 • Grop’e Ujthit.
 • Guri Bufit - shkëmb ku strehohej bufi, në L.
 • Guri Fanxhekës - shkëmb, kullotë në mal, në L.
 • Guri i Kazanes - gur i madh, në formën e një kazani, në J. “Ki kazana ish bërna në gur. Shkojnë çobanët e i bijnë me shkop atij gurit (shkëmbit). Ai guri ja bij vuuuung si kazane bakërr”.
 • Guri Kuqziut - shkëmb në një kodër, në J.
 • Guri ShënKollës - Shkëmb me një shesh në krye ku thonë se ka qenë aty kisha e Shënkollës. Aty ndodhet dhe një përrall i madh. Është midis dy fushave.
 • Kasneci - Gërmadha midis dy fushave, në J. Per Kasnecin tregojnë se dikur ka qenë fshat i madh. me ardhjen e pushtuesve osmanë, banoret u hodhën n’Itali. Një burrë nga Koska që ka qenë dikur para shumë vjetësh n’Itali tek arbëreshët, një arbëreshe 90 vjeç i kish thënë këtij se “u jam ka Çamëria, bilë ka Shëneprëmtja martuar në Kasnec”. (Mustafa Elmaz Alushi, nga Koska)
 • Këmbët e Burimit - kullotë, në L.
 • Klisha - gërmadhë, në L.
 • Klish’ e MëhalIës Sipërme - gërmadhë kishe, në V.
 • Kolloveja - përrua mali, në L.
 • Kroi Bardhit - krua në mal, në L.
 • Kroi Frëngut - krua i vjetër në Kasnec. ku ndodhen gërmadha të lashta, në P.
 • Kroi Math — krua në qendër të fshatit.
 • Kroi Radhoit - krua në mal, në L.
 • Kroi Vashës - krua, në P.
 • Lëm’ e Agait – lëm, në J.
 • Lëmënja - kodër ku përgatisnin lëmënjë për të shirë 10 lashtat, në V.
 • Macjani - pyll, në mal, në VL.
 • Mal i Hoxhës - majë mali, në VL.
 • Mal i Shëndëlliut - mal që ndan Koskën me Janjarin, në V.
 • Mal i Thatë - mal, në J.
 • Mulliri Manate - mulli, në J.
 • Mullit e Shqefarit - 12 mullinj rresht, në L.
 • Ormale - kullotë në mal, në P.
 • Pill i Shkronjëzës - pyll, në VP. Aty në kohën turke fshihej Muharrem Rushiti me çetën e tij kombëtare.
 • Prroi Bardhë - përroi që zbret nga Vërva, në V.
 • Prroi Beut – përrua, në L.
 • Prroi Dhahnës – përrua, në L.
 • Prroi Fierit – përrua, në J.
 • Prroi Gogos – përrua, në L.
 • Prroi Gjonit - përrua ne një menë në mal në JP.
 • Prroi Kollovit – përrua, në J.
 • Prroi Kullumbrisë - përrua, në J. Aty ka shumë kulumbri.
 • Prroi Kuq - përrua që vjen nga qafa e Janjarit, në V.
 • Prroi Lofatës - përrua i veshur me lofata, në JP.
 • Prroj Llukarit - përrua mali ku ndodhet një mone Sbagëtish, në P.
 • Prroi Marait (maraqthit) – përrua ku në dy anët e tij ka marajth, në J.
 • Prroi Mëllezit - përrua që vjen nga veriu i fshatit.
 • Prroi Nuses - përrua në JP. në një shkëmb të këtij përroi - tregojnë se është gremisur një nuse e cila vdiq dhe përroi mori këtë emër.
 • Prroi Topes - përrua mali ku në zallishtën e tij ka shumë gurë të rrumbullakët në formë të topit, në P.
 • Prroi Thellë - përrua i thellë, në L.
 • Prroi Thierës - përrua mali ku ka mone bagëtish, në L.
 • Qaf’ e Barit - brez shkëmbor ku ndodhet një shpellë me një burim, në JP. Shpella është në faqen e malit të Shëndëllisë.
 • Qaf’ e Lejlisë – qafë.
 • Qaf’ e Likojanit - qafë që ndan Lopësin, Koskën e Sajadhën nga Konispoli, në P.
 • Qaf’e Ollsonës - qafë, në L.
 • Qiur i Smajl Bejkos - varr, në L.
 • Radheza - shpat mali ku ndodhet një brez shkëmbor, në L.
 • Rusuri - kullotë, në L.
 • Rrap i Kockës - rrap që ka një burim pranë, në VP.
 • Rrap i Xhamisë - rrap i madh me tre kroje pranë, në qendër.
 • Sterr e Ormalës - sterrë në mal, në P.
 • Shesh i Gravazit - shesh e kullotë në mal, në P.
 • Shesh i Kapetanit - shesh, në L.
 • Shesh i Lopëve - shesh ku mblidheshin lopët e fshatit në L.
 • Shesh i Ormalës - shesh në mal, në P.
 • Shënthodhëri - gërmadhë kishë në një shkëmb, në V.
 • Shkall’ e Qafës - rrugë shkëmbore që kalon për në Janjar, në P.
 • Shkëmb i Smailenje - shkëmb, në L.
 • Shkronjëza - shkëmb i madh që ndan kufirin me Konispolin, në P.
 • Shpella e Ujthit - nga krahu i Pleshevicës, në VL. Për Shpellën e Ujthit tregohet kjo legjendë: “Në kohra të vjetra shkoi në nuse të pill ne Shpella e Ujthit. Ajo bëri një vrimë lart dhe në të lidhi turkuzën dhe me kët u lith në mes dhe qëndroi në heva që të pill kollaj. Guri nën të u bë si magje, si govatë që do të lahej kur të pill. Kur polli vëzhdriu për ujë të lahej po nuk kish dhe ngriu (ngriti) të di duart rëpjetë i mbështeti në faqe të gravës e ju lut Zotit për ujë. Luta ju streks (lutja ju pranua). Atje nek kish vënë di pëllëmbat e duarve, betën shënjat e dhjetë glishtërve dhe uji bëroi në mess të tire (në mes të gjishtërinjëve). Kur do pillin gratë e fshatit, shkonin ne Sheplla e Ujthit. Po dhe njërz të tjerë shkonin atje e mirrë ujë për të sumurturit, dikue mëjtuar se po të laheshin me këta ujë do shëroheshin ka ethet e ka sëmunda të tjera”.
 • Shtrung’ e Barit - Shtrungë e gurtë, në P.
 • Shtrung' e Bibos - shtrungë e gurtë, në L.
 • Shtrung’ e Kaçellos - shtrungë e gurtë, në J.
 • Shtrung’ e Lëmënje - shtrungë e gurtë, në V.
 • Shtrung’ e Ormales - shtrungë e gurtë, në V.
 • Ur’ e Bogazit - urë mbi përroin e Bogazit, në J.
 • Vij’ e Maragjinës - përrua i thatë, në VL.
 • Xhamia e Llodozate - xhami, në qendër.
 • Xhami e Shurit – xhami, në L.
 • Zjarri Bogazit - gërmadha në mal, në L.

Demografia Redakto

Familjet në fshatin Koskë:(Para Luftës së Dytë Botërore)[3]

Balilenjtë (sot në Turqi), Bejkanjt, Bibatë, Buzenjtë, Çalanjt, Çaparanj, Didatë (sot neTurqi), Domerati, Doranj (i pan i këtij fisi ka qenë dorac). Drapanjt. Ejupenjtë, Fejzajt (tre vëlezër nga ky fis kanë qenë hoxhë në Sarandë), Gamatë, Hoxhallitë fis hoxhësh), Kalajtë, Konroveshi, Manatë, Muçajt (fis i atdhetarit Muharrem Rushiti). Rushanenjtë (në Turqi), Stefatë, Shehajt, Takanjt (fis i shpërndarë në Turqi, Amerikë, e Shqipëri), Vuvenj (nga që ky fis ka qënë pak shurdh).

Shih edhe Redakto

Njerëz të njohur Redakto

Lidhje të jashtme Redakto

Burimet Redakto

 1. ^ Fatos Mero Rrapaj (1995). Fjalori Onomastik i Epirit. Eurorilindja. f. 68.
 2. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 69-72. Treguan: 1) Mane Rustemi, 77 vjeç nga Koska, banon në Durrës. 2) Mustafa Elmas Alushi, 78 vjeç, nga Koska, me banim në Cërrik.
 3. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 68-69.