Kujtesa vetëm për lexim

Rom

Memoria vetëm për lexim ose kujtesa vetëm për lexim (anglisht: [Read-only memory shkurt ROM] Error: {{Lang}}: text has italic markup (help)) është një lloj kujtesë e qëndrueshme që përdoret për kompjuterët dhe pajisjet e tjera elektronike.

Një EPROM

Të dhënat e ruajtura në ROM mund të ndryshohet vetëm ngadalë, me vështirësi, ose aspak, kështu që përdoret kryesisht për të ruajtur firmware (softuerë që është i lidhur ngushtë me një harduer të veçantë dhe nuk ka gjasa të ketë nevojë për informatat më të shpeshta), ose në softuerët e aplikacioneve të shtojcave harduerike.

Shih edheRedakto

TerminologjiRedakto

  • EEPROM: electrically erasable programmable read-only memory - mund të ri-programohet dhe ripërdoret shumë herë
  • EPROM: erasable programmable read-only memory - mund të fshihet me dritë ultravjollcë për ri-përdorim
  • PROM: programmable read-only memory - mund të shkruhet vetëm njëherë