Kushtetuta e Belgjikës (Holandisht: Belgische Grondwet, frëngjisht: Constitution belge, gjermanisht: Verfassung Belgiens) daton në 1831. Që atëherë Belgjika ka qenë një monarki parlamentare që zbaton parimet e përgjegjësisë ministrore për politikën e qeverisë dhe Trias Politica.

Kushtetuta e Belgjikës (1931).

Ndryshimi më i madh i fundit në kushtetutë ishte futja e Gjykatës së Arbitrazhit, kompetencat e së cilës u zgjeruan me një ligj të posaçëm të vitit 2003, duke përfshirë Titullin II (nenet 8 deri në 32) dhe nenet 170, 172 dhe 191 të Kushtetutës. Gjykata u zhvillua në një gjykatë kushtetuese; në maj 2007 ajo u ricaktua zyrtarisht si Gjykatë Kushtetuese. Kjo gjykatë ka autoritetin të shqyrtojë nëse një ligj apo një dekret është në përputhje me titullin II dhe nenet 170, 172 dhe 191.

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto