Lawrence Mark "Larry" Sanger (i lindur më 16 korrik 1968 ) është një zhvillues projektesh, bashkë-themelues i Wikipedia, dhe themelues i Citizendium. Ai u rrit në Anchorage, Alaska. Nga moshë të re ai ishte i interesuar për filozofinë. Sanger u diplomua në Reed College në vitin 1991 në filozofi dhe mori diplome si Doktor i Filozofisë në filozofi nga Ohio State University në 2000. Shumica e punës së tij filozofike është fokusuar në epistemologji, teoria e dijes.

Larry Sanger
L Sanger.jpg
Faqja në rrjetLarrySanger.org

Ai ka qenë i përfshirë me projekte të ndryshme enciklopedike në internet. Ai është ish-redaktor i përgjithshëm i Nupedia, kryeorganizator (2001-02) e pasardhësit të tij, Wikipedia, dhe themelues redaktor-in- shefi i Citizendium. Nga pozicioni i tij në Nupedia, mblodhi procesin për zhvillimin artikujve. Sanger propozoi zbatimin e një wiki, gjë që çoi drejtpërsëdrejti në krijimin e Wikipedia. Fillimisht Wikipedia ishte një projekt plotësues për Nupedia . Ai ishte udhëheqësi i hershëm i komunitetit të Wikipedias dhe ka themeluar shumë prej politikave të saj origjinale. Sanger e la Wikipedia në 2002, dhe ka qenë një kritikues i projektit. Ai thekson se, pavarësisht nga cilësitë e saj, Wikipedia nuk ka kredibilitet për shkak të, ndër të tjera, mungesës së respektit dhe ekspertizës. Në tetor 2006 Sanger filloi një enciklopedi disi të ngjashme me Wikipedia, Citizendium. Madhësia e audiencës në Citizendium është shumë më e vogël se e Wikipedia-së. Faqja ka më pak se 100 kontribues.

Sanger ka dhënë filozofi në Universitetin Shtetëror të Ohio dhe ishte një strateg i hershëm i ekspertëve-autor Enciklopedia e Tokës. Ai ka punuar në zhvillimin e projekteve arsimore për individët që qëndrojnë pas WatchKnowLearn. Ai ka projektuar një web-based program leximi të quajtur Reading Bear cili synon për të mësuar fëmijët se si të lexojnë, dhe ka filluar një projekt të quajtur Infobitt.

Jeta dhe EdukimiRedakto

FilozofiaRedakto

Nupedia dhe WikipediaRedakto

Orgjina e Wikipedia-sRedakto

Post-WikipediaRedakto

CitizediumRedakto

Kontrasti me Wikipedia-nRedakto

Post-CitizendiumRedakto

Jeta personaleRedakto

Shkrimet e përzgjedhuraRedakto

ReferimetRedakto


Lidhje të JashtmeRedakto

Stampa:Wikipediahistory