Leonid Iljiç Brezhnev (rusisht: Леони́д Ильи́ч Бре́жнев) lindi më 19 dhjetor 1906./1 janar 1907. dhe vdiq më 10 nëntor 1982 ka qenë Sekretar general i partisë komuniste të BRSS nga viti (1906-1982) - politikan sovjetik. Ne vitin 1964 zevendesoi Hrushçovin ne krye te partise dhe te shtetit sovjetik. Nen presionin e forcave konservatore mori masa per anulimin e reformave liberale te paraardhesit. U forcua prona shteterore ne industri e bujqesi. Ne politiken e jashtme Brezhnevi forcoi nderhyrjen e BS-se ne shume zona konfliktuale ne bote.