Ligji (anglisht: The Law; titulli origjinal frëngjisht La Loi), është një libër i Frédéric Bastiat, i botuar në vitin 1850. Libri u shkrua në Mugron dy vite pas Revolucionit të Tretë francez dhe pak muaj përpara vdekjes së tij nga tuberkulozi në moshën 49 vjeçare.

The Law
AuthorFrédéric Bastiat
Original titleLa Loi
LanguageFrëngjisht
SubjectLigj, Filozofi, Politikë

Libri, që ka formën e një eseje, u ndikua nga vepra e filozofit John Locke me titull Second Treatise on Government, dhe nga ana e vet ndikoi në veprën Economics in One Lesson, të Henry Hazlitt.[1] Është një nga veprat më të njohura të Bastiatit, së bashku me The candlemaker's petition (anglisht) dhe The Parable of the broken window (anglisht).

Tek Ligji, Bastiat thotë se "çdonjë nga ne ka një të drejtë natyrore - nga Zoti - për të mbrojtur personin e vet, lirin e vet dhe pronën e vet". Shteti është "zëvendësues i një force të përbashkët për forcat individuale" për të mbrojtur të drejtat e veta. Ligji bëhet pervers kur përdoret për të dhunuar të drejtat e individit, kur ndëshkon të drejtën e njërit për të mbrojtur vetveten nga një përpjekje kolektive e të tjerëve për të miratuar leagjislativisht ligje që në thelp kanë të njëtin efekt me atë të plaçkitjes.[2]

Shiko dheRedakto

Shënime dhe referencaRedakto

  1. ^ Even though Hazlitt was more influenced by Ce qu'on voit et ce qu'on ne voit pas (That Which Is Seen and That Which Is Unseen) as he mentions in the foreword to his book.
  2. ^ All quotations are from the Dean Russell translation of The Law

Lidhje të jashtmeRedakto

  Wikisource: The Law – Burime dhe tekste të plota