Liza Vorfi (29 Nentor 1924 - 29 Janar 2011) ishte aktore e filmit dhe teatrit shqiptar. Nje prej zonjave te kinemase shqiptare qe interpretoi rreth qindra role ne teater dhe film ne aspektin e personazheve dytesore.

Liza Vorfi

BiografiaRedakto

U lind në Gjakovë. Në 1932 familja e saj shpërngulet në Tiranë. Aktivitetin artistik e ka filluar qysh në vitin 1939 si këngëtare në Radio “Tirana”.

Gjatë viteve 1939-1943 vazhdoi studimet në Itali në konservatorin e Romës dhe më pas në Pizaro. Në vitin 1945 ka ardhur në teatër si aktore. Rolin e parë e interpreton në pjesën “Gjido”.

Gjatë karrierës së saj ka zhvilluar mbi 60 role, si: Elmira tek “Tartufi”, Dezdemona tek “Otello”, Dorina tek “Borgjezi fisnik”, Beatriçja tek “Shërbëtori i dy zotnive”, Dona Luçia tek “Karnavalet e Korçës”, Marta tek “Cuca e maleve”, Mara tek “Përmbytja e madhe” etj. Ka interpretuar me sukses edhe në filmin artistik.

VdekjaRedakto

Liza Vorfi u nda nga jeta ne moshen 88 vjecare ne Tirane me 23 Jananr 2011.

FilmografiaRedakto

  • Enigma (1991)
  • Kthimi i ushtrise se vdekur (1989) - Kontesha Dizeta
  • Radiostacioni (1979) - Zonja e moshuar
  • Ne vinim nga lufta (1979) - Maria
  • Ata ishin kater (1977) - Gruaja mikepritese
  • Gjenerali i ushtrise se vdekur (1976) TV - Nje prej familjareve te te vrareve ne lufte
  • Rrugicat qe kerkonin diell (1975) - Nena e Nebiut
  • Komisari i drites (1966) - Dava
  • Karnavalet e Korces (1964) - Dona Luçia
  • Debatik (1961)
  • Furtuna (1959) - Aja



  Ky artikull në lidhje me një aktor është i cunguar. Ju mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar atë.