Hape menynë kryesore
Louis Pasteur

Louis_Pasteur, lexo Lui Pastër, (Dole, 27 dhjetor 1822Marnes-la-Coquette, 28 shtator 1895) ishte një kimist francez i njohur për punën dhe përparimet që solli në mikrobiologji. Eksperimentet e tij konfirmuan teorinë e shkaktimit të sëmundjeve nga mikrobet dhe krijoi vaksinën kundër sëmundjes së tërbimit. Gjithashtu u mor me zbulimin e metodave dizinfektuese nga ku del edhe metoda pasterizuese. Ai është renditur ndër tre më të mirët në fushën e bakteriologjisë bashkë me Ferdinand Cohn dhe Robert Koch. Ai bëri disa zbulime edhe në Kimi, shumicën prej tyre në asimetrinë e kristaleve. Pasteri po ashtu zbuloi jetën anaerobike (mundësinë e disa mikrobeve që të zhvilloheshin pa oksigjen). Ai pati 5 fëmijë 3 prej të cilëve vdiqën nga semundja e Tifos.

Shumë shkencetarë nuk kishin rënë dakord me të për këto eksperimente por që të ishin dakord Lui Pasteri bëri eksperimente për këtë gjë dhe doli fitimtar. Pas kësaj të gjithë u pajtuam me eksperimentin e Lui Pasterit.