Ludwig Boltzmann

fizikan austriak

Ludwig Eduard Boltzmann (Vjenë, Austri, 20 shkurt 1844 - Duino, Itali, 5 shtator 1906) ishte një fizikan, matematikan dhe filozof austriak.

Ludwig Boltzmann
Ludwig Boltzmann
Lindi Ludwig Eduard Boltzmann
Shkurt 20, 1844(1844-02-20)
Vjenë, Austri
Vdiq Shtator 5, 1906 (62 vjeç)
Duino, Itali
Vendbanimi Austri, Gjermani
Kombësia Austriak
Fusha Fizikë
Nënshkrimi

Boltzmann ishte një nga fizikantët teorikë më të rëndësishëm të të gjitha kohërave.

Reputacioni i tij është për shkak të hulumtimit në termodinamikë dhe mekanikës statistikore (Ekuacioni themelor i teorisë kinetike të gazeve dhe ligji i dytë i termodinamikës).

Ai gjithashtu dha një kontribut të rëndësishëm në mekanikë, elektromagnetizëm, matematikë dhe filozofi.

Ai ishte një figurë e diskutueshme dhe idetë e tij inovative shpesh ishin keqkuptuar dhe kundërshtuar. Në veçanti, pasioni i tij për matematizëm ekstrem i dha atij pseudonimin e "terroristit algjebrik".