Lufta e Irakut ishte një konflikt i zgjatur i armatosur në Irak nga viti 2003-2011 që filloi me pushtimin e Irakut nga koalicioni i udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara që përmbysi qeverinë irakiane të Sadam Huseinit.

Trupat amerikane në strehën e Uday dhe Qusay Hussein; kryengritësit në Irakun verior; rrëzimi i statujës së Sadam Huseinit në sheshin Firdos

Konflikti vazhdoi për pjesën më të madhe të dekadës së ardhshme pasi u shfaq një kryengritje për të kundërshtuar forcat e koalicionit dhe qeverinë irakiane pas pushtimit. Trupat amerikane u tërhoqën zyrtarisht në vitin 2011. Shtetet e Bashkuara u ripërfshinë në vitin 2014 në krye të një koalicioni të ri dhe kryengritja dhe shumë dimensione të konfliktit të armatosur janë në vazhdim. Pushtimi ndodhi si pjesë e luftës së administratës së Xhorxh W. Bush kundër terrorit pas sulmeve të 11 shtatorit, pavarësisht se nuk kishte lidhje midis Irakut dhe sulmeve.

Në tetor 2002, Kongresi i dha Bushit fuqinë për të vendosur nëse do të fillonte ndonjë sulm ushtarak në Irak. Lufta e Irakut filloi më 20 mars 2003, kur SHBA-të, të cilave iu bashkuan Mbretëria e Bashkuar, Australia dhe Polonia, nisën një fushatë bombardimesh "tronditje dhe frikë". Forcat irakiane u mposhtën shpejt ndërsa forcat e koalicionit përshkuan vendin. Pushtimi çoi në rënien e qeverisë Ba'athiste; Sadam Huseini u kap gjatë operacionit Agimi i Kuq në dhjetor të po atij viti dhe u ekzekutua tre vjet më vonë. Vakumi i pushtetit pas rënies së Sadamit dhe keqmenaxhimit nga Autoriteti i Përkohshëm i Koalicionit çoi në një luftë të gjerë civile midis shiitëve dhe sunitëve, si dhe në një kryengritje të gjatë kundër forcave të koalicionit. Shtetet e Bashkuara u përgjigjën me një grumbullim prej 170,000 trupash në vitin 2007. Ky grumbullim i dha kontroll më të madh qeverisë dhe ushtrisë së Irakut dhe u vlerësua si sukses nga shumë njerëz. Në vitin 2008, Presidenti Bush ra dakord për tërheqjen e të gjitha trupave luftarake amerikane nga Iraku. Tërheqja përfundoi nën Barack Obama në dhjetor 2011.

Shtetet e Bashkuara e bazuan arsyetimin e tyre për pushtimin në pretendimet se Iraku kishte një program të armëve të shkatërrimit në masë (WMD) dhe përbënte një kërcënim për Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj. Për më tepër, disa zyrtarë amerikanë akuzuan Sadamin për strehim dhe mbështetje të al-Kaedës. Në vitin 2004, Komisioni i 11 shtatorit arriti në përfundimin se nuk kishte asnjë provë për ndonjë marrëdhënie midis regjimit të Sadamit dhe al-Kaedës. Asnjë rezervë e WMD-ve ose program aktiv WMD nuk u gjet ndonjëherë në Irak. Zyrtarët e administratës së Bushit bënë pretendime të shumta në lidhje me një marrëdhënie të supozuar Sadam-al-Kaeda dhe WMD që bazoheshin në prova të pamjaftueshme të refuzuara nga zyrtarët e inteligjencës. Arsyeja e luftës u përball me kritika të rënda si brenda dhe jashtë vendit. Kofi Annan, në atë kohë Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, e quajti pushtimin të paligjshëm sipas ligjit ndërkombëtar, pasi ai shkel Kartën e OKB-së. Raporti Chilcot 2016, një hetim britanik mbi vendimin e Mbretërisë së Bashkuar për të shkuar në luftë, arriti në përfundimin se jo çdo alternativë paqësore ishte shqyrtuar, se MB dhe SHBA kishin minuar Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara në procesin e shpalljes së luftës, se procesi identifikimi i një baze ligjore të luftës ishte "larg të qenit i kënaqshëm", dhe se, të marra këto përfundime së bashku, lufta ishte e panevojshme. Kur u mor në pyetje nga FBI, Sadam Husein konfirmoi se Iraku nuk kishte armë të shkatërrimit në masë përpara pushtimit të SHBA.

Pas pushtimit, Iraku mbajti zgjedhje shumëpartiake në vitin 2005. Nouri al-Maliki u bë kryeministër në vitin 2006 dhe qëndroi në detyrë deri në vitin 2014. Qeveria el-Maliki miratoi politika që tëhuajsuan pakicën sunite të vendit më parë dhe përkeqësuan sektarët tensionet. Në verën e vitit 2014, ISIL filloi një ofensivë ushtarake në Irakun verior dhe shpalli një kalifat islamik mbarëbotëror, duke çuar në Operacionin Inherent Resolve, një tjetër përgjigje ushtarake nga Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj. Sipas një studimi të ushtrisë amerikane të vitit 2019, Irani doli si "fitimtari i vetëm" i luftës.

Rreth 151,000 deri në 1,033,000 Irakianë vdiqën në tre deri në pesë vitet e para të konfliktit. Në total, lufta shkaktoi 100,000 ose më shumë vdekje civile, si dhe dhjetëra mijëra vdekje ushtarake (shih vlerësimet më poshtë). Shumica e vdekjeve ndodhën si rezultat i kryengritjes dhe konflikteve civile midis viteve 2004 dhe 2007. Më pas, Lufta në Irak e viteve 2013 deri në 2017, e cila konsiderohet si një efekt domino i pushtimit dhe pushtimit, shkaktoi të paktën 155,000 vdekje. për zhvendosjen e më shumë se 3.3 milionë njerëzve brenda vendit. Përveç kësaj, lufta pengoi popullaritetin e brendshëm dhe imazhin publik të Bushit, dhe gjithashtu ndikoi fuqishëm në popullaritetin e Blair-it në Mbretërinë e Bashkuar, duke çuar në vitin 2006 në synimin e tij për të dhënë dorëheqjen nën presion të madh nga partia e tij.

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto