Luigji Galvani (Italian: [luˈiːdʒi ɡalˈvaːni], Latinisht: Aloysius Galvanus; 9 shtator 1737 - 4 dhjetor 1798) ishte një mjek, fizikan, biolog dhe filozof italian, i cili zbuloi energjinë elektrike të kafshëve. Ai njihet si pionier i bioelektromagnetikës. Në vitin 1780, ai dhe gruaja e tij Lucia zbuluan se muskujt e këmbëve të bretkosave të ngordhura u dridhën kur goditën nga një shkëndijë elektrike. Kjo ishte një nga përpjekjet e para në studimin e bioelektricitetit, një fushë që studion modelet elektrike dhe sinjalet nga indet siç janë nervat dhe muskujt.

Luigji Galvani
U lind në9 shtator 1737
Vdiq4 dhjetor 1798
Bolonja, Shteti i Kishës
Njohur përBioelektriciteti (elektriciteti i kafshëve)
Karriera shkencore
InstitucionetUniversiteti i Bolonjës

Jeta e hershme Redakto

 
Eskperimenti De viribus electricitatis in motu musculari
 
Eksperimenti i Galvanit në këmbët e bretkocës

Luigji Galvani lindi nga Domenico dhe Barbara Caterina Foschi, në Bolonjë, atëherë pjesë e Shteteve Papnore. Domenico ishte një argjendari, dhe Barbara ishte gruaja e tij e katërt. Familja e tij nuk ishte aristokratike, por kishin mundësi të dërgonin të paktën një nga djemtë e tyre për të studiuar në një universitet. Në fillim, Galvani dëshironte të hynte në kishë, kështu që ai u bashkua me një institucion fetar, Oratorio dei Padri Filippini, në moshën 15 vjeç. Ai planifikoi të merrte zotime fetare, por prindërit e bindi atë që të mos e bënte këtë. Rreth vitit 1755, Galvani hyri në Fakultetin e Arteve të Universitetit të Bolonjës. Galvani ndoqi kursin e mjekësisë, i cili zgjati katër vjet dhe u karakterizua nga mësimi i tij "libral". Tekstet që mbizotëruan këtë kurs ishin të Hipokratit, Galenës dhe Aviçenës.

Një tjetër disiplinë që Galvani mësoi krahas mjekësisë ishte kirurgjia. Ai mësoi teorinë dhe praktikën. Kjo pjesë e biografisë së tij zakonisht neglizhohet, por kjo ndihmoi në eksperimentet e tij me kafshët dhe ndihmoi në njohjen e Galvanit me manipulimin e një trupi të gjallë.

Në vitin 1759, Galvani u diplomua me diplomë në mjekësi dhe filozofi. Ai aplikoi për një pozicion si pedagog në universitet. Një pjesë e këtij procesi kërkoi që ai të mbrojë tezën e tij më 21 qershor 1761. Në vitin pasues, 1762, ai u bë një anatomist i përhershëm i universitetit dhe u emërua pedagog nderi i kirurgjisë. Po atë vit ai u martua me Lucia Galeazzi, vajza e një prej profesorëve të tij, Gusmano Galeazzi. Galvani u zhvendos në shtëpinë e Galeazzit dhe ndihmoi në kërkimet e vjehrrit të tij. Lucia Galeazzi Galvani ishte e angazhuar në mënyrë aktive në eksperimente; çifti bashkëpunoi gjithashtu me Antonio Muzzi. Kur Galeazzi vdiq në vitin 1775, Galvani u emërua profesor dhe pedagog në vendin e Galeazzit.

Galvani u zhvendos nga pozicioni i pedagogut të kirurgjisë në anatomi teorike dhe mori një takim në Akademinë e Shkencave në vitin 1776. Emërimi i tij i ri konsistonte në mësimin praktik të anatomisë, i cili u krye nga diseksioni njerëzor dhe përdorimi i dyllëve të famshëm anatomikë. Lucia Galeazzi Galvani gjithashtu ishte aktive si ndihmëse mjekësore e burrit të saj në punën e tij si kirurg dhe obstetër. Ajo gjithashtu redaktoi tekstet mjekësore të burrit të saj.

Si një "anëtar i Benedektinës" i Akademisë së Shkencave, Galvani kishte përgjegjësi specifike. Përgjegjësia e tij kryesore ishte të paraqiste të paktën një punim kërkimor çdo vit në Akademi, gjë që Galvani bëri deri në vdekjen e tij. Kishte një botim periodik që mblodhi një përzgjedhje të kujtimeve të paraqitura në institucion dhe u dërgoi akademive dhe institucioneve kryesore shkencore në të gjithë botën. Sidoqoftë, meqenëse botimi atëherë ishte kaq i ngadaltë, nganjëherë kishte debate për përparësinë e temave të përdorura. Një nga këto debate ndodhi me Antonio Scarpa. Ky debat bëri që Galvani të hiqte dorë nga fusha e kërkimit, në të cilën ai kishte prezantuar për katër vjet me radhë: dëgjimi i zogjve, katërkëmbëshit dhe njerëzve. Galvani kishte njoftuar të gjitha gjetjet në bisedat e tij por ende nuk i kishte botuar ato. Dyshohet se Scarpa ndoqi disertacionin publik të Galvanit dhe pretendoi disa nga zbulimet e Galvanit pa e kredituar atë.

Galvani pastaj filloi të interesohej në fushën e "energjisë elektrike mjekësore". Kjo fushë u shfaq në mes të shekullit të 18-të, pas kërkimeve elektrike dhe zbulimit të efekteve të energjisë elektrike në trupin e njeriut.[1]

Fillimi i eksperimenteve të Galvanit me bioelektricitetin ka një legjendë popullore që thotë se Galvani ngadalë po zhvishte një bretkocë në një tryezë ku ai dhe gruaja e tij kishin kryer eksperimente me elektricitet statik duke fërkuar lëkurën e bretkosës. Ndihmësi i Galvanit preku një nerv shiatik të bretkosës me një bisturi metalike që kishte marrë një akuzë. Në atë moment, ata panë shkëndija dhe këmbën e bretkosës së ngordhur shkelmuan si në jetë. Vëzhgimi i bëri Galvanis hetuesit e parë që vlerësuan marrëdhëniet midis energjisë elektrike dhe animacionit - ose jetës. Ky zbulim siguroi bazën për të kuptuarit e ri se shtysa prapa lëvizjes së muskujve ishte energjia elektrike e bartur nga një lëng (jonet), dhe jo ajri ose lëngu si në teoritë e hershme të balonizmit.

Galvani shpiku termin elektriciteti i kafshëve për të përshkruar forcën që aktivizoi muskujt e ekzemplarëve të tij. Së bashku me bashkëkohësit, ai e konsideroi aktivizimin e tyre si të gjeneruar nga një lëng elektrik që bartet në muskuj nga nervat. Fenomeni u quajt galvanizëm, pas Galvani dhe gruas së tij, me sugjerimin e bashkëmoshatarit të tij dhe kundërshtarit dikur intelektual Alessandro Volta. Galvanis janë kredituar siç duhet me zbulimin e bioelektricitetit. Sot, studimi i efekteve galvanike në biologji quhet elektrofiziologji, termi galvanizëm që përdoret vetëm në kontekste historike.

Galvani kundër Voltës Redakto

Volta, një profesor i fizikës eksperimentale në Universitetin e Pavisë, ishte ndër shkencëtarët e parë që përsëriti dhe kontrolloi eksperimentet e Galvanit. Në fillim, ai përqafoi elektricitetin e kafshëve. Sidoqoftë, ai filloi të dyshonte se përcjelljet ishin shkaktuar nga elektriciteti specifik i brendshëm të këmbëve të kafshës ose pjesëve të tjera të trupit. Volta besonte se tkurrjet vareshin nga kabllo metalike që përdori Galvani për të lidhur nervat dhe muskujt në eksperimentet e tij.[1]

Hetimet e Voltës çuan menjëherë në shpikjen e një baterie të hershme. Galvani besonte se elektriciteti i kafshëve vinte nga muskujt në legenin e tij. Volta, në kundërshtim, arsyetoi se elektriciteti i kafshëve ishte më tepër një elektricitet metalik i shkaktuar nga ndërveprimet midis dy metaleve të përfshirë në eksperiment.

Çdo qelizë ka një potencial qelizor; Elektriciteti biologjik ka të njëjtat mbështetje kimike si rryma midis qelizave elektrokimike, dhe kështu mund të kopjohet jashtë trupit. Intuita e Voltës ishte e saktë. Volta, në thelb, kundërshtoi konkluzionet e Galvanit rreth "lëngut elektrik të kafshëve", por dy shkencëtarët nuk u pajtuan me respekt dhe Volta shpiku termin "Galvanizëm" për një rrymë të drejtpërdrejtë të energjisë elektrike të prodhuar nga veprimi kimik.[2] Kështu, për shkak të një debati midis të dyve në lidhje me burimin ose shkakun e energjisë elektrike, Volta ndërtoi baterinë e parë në mënyrë që të hidhte posaçërisht teorinë e bashkëpunëtorit të tij. "Grumbulli" i Voltës u bë i njohur si një grumbull voltaik.

Pas polemikave me Voltën, Galvani mbajti një profil të ulët pjesërisht për shkak të qëndrimit të tij ndaj polemikës, dhe pjesërisht sepse shëndeti dhe shpirti i tij kishin rënë, veçanërisht pas vdekjes së gruas së tij, Lucia, në vitin 1790.

Meqenëse Galvani hezitonte të ndërhynte në polemikat me Voltën, ai i besoi nipit të tij, Giovanni Aldini, për të vepruar si mbrojtësi kryesor i teorisë së elektricitetit të kafshëve.[1]

Vdekja Redakto

Galvani vdiq në shtëpinë e tij i rrethuar nga babai, nëna dhe vëllai i tij më 4 dhjetor 1798.[1]

Referime Redakto

  1. ^ a b c d Bresadola, Marco (15 korrik 1998). "Medicine and science in the life of Luigi Galvani". Brain Research Bulletin (në anglisht). 46 (5): 367–380. doi:10.1016/s0361-9230(98)00023-9. PMID 9739000.
  2. ^ Luigi Galvani – IEEE Global History Network.