Huniadi

Mbret i Hungarise dhe Bohemise dhe duka i Austrise
(Përcjellë nga Mátyás Hunyadi)

Matthias Corvinus, në fakt Huniadi i njohur në kulturën shqiptare si Aleat i Skënderbeut me emrin e tij hungarez Huniadi Mátyás (Matei Corvin rumune, kroate dhe serbe Matija Korvin, sllovakisht Matej Korvin, Çeke Mat'AS, slloven Kralj Matjaž për "King Matthias") (* 23 shkurt 1443 në Cluj / Transilvanisë ; † 6 prill 1490 në Vjenë).

1458-1490 Mbret i Mbretërisë së Hungarisë dhe ishte edhe në një bashkim personal i Mbretërisë së Kroacisë, 1469-1490 (Anti-) Mbreti i Bohemi dhe pushtues e pjesëve të mëdha e dominions Habsburge, të cilën ai i Vjenës 1485-1490 përjashtoi. Ai ishte djali i dytë i János (Gjoni) Huniadi dhe Erzsébet (Elizabeth) e Szilágyi Horogszeg. Vëllai i tij të vjetër ishte László (Ladislaus).

Legjenda Redakto

Literatura Redakto

Stampa:PND

  • Karl Gutkas: Friedrich III. und Matthias Corvinus. (= Wissenschaftliche Schriftenreihe Niederösterreich, Heft 65) Verlag Niederösterreichisches Pressehaus, 1. Aufl., St. Pölten–Wien 1982, ISBN 3-85326-549-9.
  • Gyula Rázsó: Die Feldzüge des Königs Matthias Corvinus in Niederösterreich 1477–1490. (=Militärhistorische Schriftenreihe, Heft 24) Österreichischer Bundesverlag Ges.m.b.H., 3. Aufl., Wien 1982, ISBN 3-215-01666-4.
  • Andras Kubinyi:Matthias Corvinus. Die Regierung eines Königreiches in Ostmitteleuropa 1458-1490. Studien zur Geschichte Ungarns 2 (Herne 1999).ISBN 3-933337-13-5.
  • Joerg K. Hoensch:Matthias Corvinus : Diplomat, Feldherr und Mäzen (Graz-Wien-Köln 1998).ISBN 3-222-12640-2.
  • Karl Nehring:Matthias Corvinus, Kaiser Friedrich III. [der Dritte] und das Reich : zum hunyadisch-habsburg. Gegensatz im Donauraum.(München 1975) ISBN 3-486-47951-2.
  • Xenopol, Alexandru D. (1896), Histoire des Roumains, i, Paris, pp. 168
  • Milton G. Lehrer and David Martin,Transylvania: History and Reality, Bartleby Press; 1986
  • Ion Grumeza, Dacia: Land of Transylvania, Cornerstone of Ancient Eastern Europe, Hamilton Books, 2009
  • Constantin C Giurescu,Transylvania in the history of Romania: An historical outline,Garnstone P; 1969

Lidhje të jashtme Redakto

Stampa:Nömuseum p

Referime Redakto


Stampa:Folgenleiste multi