Maria el-Kibtije

Maria bint Shamūn, e njohur më mirë si Maria el-Kibtije (arabisht: مارية القبطية‎), apo Maria Koptja, (vdiq 637) ishte një egjiptiane e cili, së bashku me motrën e saj Sirin, u dërguan tek profetit Muhamed më 628 si një dhuratë nga Mukaukis, guvernator i Aleksandrisë, Egjipt, gjatë pushtimit persian të vendit. Ajo dhe motra e saj ishin skllevër.[1][2] Maria i lindi Muhammedit, djalin Ibrahim, i cili vdiq si foshnje.[3]

Vendvarrimi i Marijes

Biografia

Redakto

Në vitin 6 H (627-628 ), Muhamedi dërgoi letra të shkruara tek sundimtarët e mëdhenj të Lindjes së Mesme, duke shpallur besimin e ri dhe duke i ftuar sundimtarët për t'u bashkuar. Tekstet e supozuara të disa prej letrave gjenden në Historinë e Profetëve dhe të Mbretërve Muhammed ibn Xharir el-Tabarit . Tabari shkruan se një i dërguar u dërgua tek një guvernator egjiptian i quajtur el-Mukaukis .

Tabari rrëfen historinë e mbërritjes së Maria nga Egjipti:

Në këtë vit Hatib ibn Ebi Balta u kthye nga el-Mukaukisi duke sjell me vete Marian dhe motrën e saj Sirin, mushkën e tij Duldul dhe gomarin Jafur dhe një komplet me rroba. Bashkë me dy gratë el-Mukaukisi kishte dërguar edhe një eunuk, i cili qëndroi me ato. Hatibi i kishte ftuar ato të bëheshin muslimane përpara se të arrinin, e kështu Maria dhe motra e saj kishin pranuar. Profeti i Zotit, paqa dhe mëshira e Allahut qofshin mbi të i vendosi te dyja me Umm Sulejm bt. Milhan. Maria ishte shumë e bukur.Profeti e dërgoi motrën e saj, Sirinën tek Hasan ibn Thabiti dhe ajo lindi Abdurrahman bin Hasan.

— Tabari, Historia e Profetëve dhe Mbretërve.[4]

Vdekja e Ibrahimit e bëri Muhammedin të qante.[5]

Statusi si grua

Redakto

Ka njëfarë debati nëse ajo zyrtarisht ishte gruaja e tij.[6] [7][8][9]

Shiko gjithashtu

Redakto

Referime

Redakto
 • Ibn Ishak, përkthim nga A. Guillaume (1955). Jeta e Muhammedit . Oxford University Press.
 • Tabari (1997). Vol. 8 të Tarikh el-Rusul el-Muluk . Universiteti Shtetëror i New York Press .
 • Ibn Sa'd Sira e Muhammedit.
 • SeekersHub, Faraz Rabbani

Shënime

Redakto
 1. ^ al-Tabari, Abu Jafar. The History of al-Tabari, Volume 9: The Last Years of the Prophet (në anglisht). SUNY Press. fq. 141.
 2. ^ Ibn Ishaq, The Life of Muhammad, p. 499.
 3. ^ Ibn Ishaq, The Life of Muhammad, p. 653.
 4. ^ Tabari, f. 131.
 5. ^ "Sahih Bukhari" (në anglisht). Sunnah.com. Marrë më 14 shtator 2018.
 6. ^ Bennett, Clinton, red. (1998). In Search of Muhammad (në anglisht) (bot. reprint). A&C Black. fq. 251. ISBN 9780304704019.
 7. ^ Fred James Hill; Nicholas Awde (2003). A History of the Islamic World (në anglisht) (bot. illustrated). Hippocrene Books. fq. 24. ISBN 9780781810159.
 8. ^ Jerome A. Winer (2013). Winer, Jerome A. (red.). The Annual of Psychoanalysis, V. 31: Psychoanalysis and History (në anglisht). Routledge. fq. 216. ISBN 9781134911820.
 9. ^ David S. Powers (2011). Muhammad Is Not the Father of Any of Your Men: The Making of the Last Prophet (në anglisht). University of Pennsylvania Press. fq. 8. ISBN 9780812205572.