Marin Drinov

historian bullgar

Marin Stoyanov Drinov (20 tetor 1838 - 13 mars 1906) ishte një historian dhe filolog bullgar nga periudha e Rilindjes Kombëtare, i cili jetoi dhe punoi në Rusi gjatë gjithë jetës së tij. [1] Ai ishte një nga krijuesit e historiografisë Bullgare. [2] Drinov ishte një anëtar themelues i Akademisë Bullgare të Shkencave (asokohe Shoqëria Letrare Bullgare), si dhe kryetari i saj i parë.

Marin Drinov
Marin-drinov-portrait-rulexru.jpg

BiografiaRedakto

Drinov lindi në Panagyurishte në 1838. Ai u nis për në Rusi në 1858 për të vazhduar shkollimin. Ai studioi histori dhe filologji në Kiev dhe në Universitetin Shtetëror të Moskës, udhëtoi dhe punoi në Austri dhe Itali midis 1865 dhe 1871. Më 1869, ai u bë një nga themeluesit dhe një anëtar aktiv i Shoqërisë Letrare Bullgare. Drinov mori një diplomë masteri dhe u bë lexues i sllavishtes në Universitetin Kharkiv, dhe filloi të punojë si profesor i rregullt në fund të 1876.

Gjatë periudhës së qeverisjes ruse të Bullgarisë (1878 - 1879) Drinov ishte Ministër i Iluminizmit Popullor dhe çështjeve Shpirtërore. Marin Drinov njihet si një nga autorët e Kushtetutës së Tarnovo, personi që ka propozuar Sofjen në vend të Tarnovo (favorizuar nga diplomatët austriakë) për kryeqytetin e ri bullgar dhe personi që ka prezantuar edicionin e standardizuar me 32 shkronja alfabetin cirilik që u përdor në Bullgari deri në reformën ortografike të 1945. Ai luajti një rol vendimtar në standardizimin e gjuhës bullgare. Qysh në vitin 1870 ai hodhi poshtë propozimin e Shapkarev për një themel të përzier lindor dhe perëndimor Bullgarisht / Maqedonisht të gjuhës standarde, duke thënë në artikullin e tij në gazetën Makedoniya: "Një asamble e tillë artificiale e gjuhës së shkruar është diçka e pamundur, e paarritshme dhe nuk dëgjohet kurrë më. " [3] [4] [5] Ky qëndrim i Drinovit është kritikuar nga disa gjuhëtarë modernë bullgarë si Blagoy Shklifov . [6]

Ortografia e parë e gjuhës standarde bullgare, e krijuar me një dekret të Ministrit të Arsimit Todor Ivanchov në 1899, i atribuohet Drinov. Gjuha bullgare iu nënshtrua tre reformave ortografike që nga viti 1921, 1923 dhe 1945.  

Drinov jetoi në Kharkiv pas vitit 1881, duke vazhduar aktivitetet e tij shkencore dhe arsimore deri në fund të jetës së tij. Ai vdiq në qytet në 13 Mars 1906, pasi kishte tuberkuloz.

NderimetRedakto

Drinov Peak në Smith Island, Ishujt Shetland të Jugut mban emrin e Marin Drinov.

Dy çmime të Akademisë Bullgare të Shkencave mbajnë emrin e Marin Drinov. [7]

 
Varri i Marin Drinovit në Varrezat Qendrore të Sofjes

ReferimeRedakto

  1. ^ J. D. B. (1910). "Bulgaria". The Encyclopaedia Britannica; A Dictionary of Arts, Sciences, Literature and General Information (në bullgarisht). Vëll. IV (BISHARIN to CALGARY) (bot. 11th). Cambridge, England: At the University Press. fq. 786. Marrë më 11 shtator 2018.
  2. ^ Crampton, R. J. (2005). A Concise History of Bulgaria (në bullgarisht) (bot. 2nd). Cambridge, New York, Melbourne, Madrid, Cape Town, Singapore, São Paolo: Cambridge University Press. fq. 48.
  3. ^ Makedoniya July 31st 1870
  4. ^ Tchavdar Marinov. In Defense of the Native Tongue: The Standardization of the Macedonian Language and the Bulgarian-Macedonian Linguistic Controversies. in Entangled Histories of the Balkans - Volume One. DOI: https://doi.org/10.1163/9789004250765_010 p. 443
  5. ^ Благой Шклифов, За разширението на диалектната основа на българския книжовен език и неговото обновление. "Македонската" азбука и книжовна норма са нелегитимни, дружество "Огнище", София, 2003 г. . стр. 7-10.
  6. ^ Благой Шклифов, За разширението на диалектната основа на българския книжовен език и неговото обновление. "Македонската" азбука и книжовна норма са нелегитимни, дружество "Огнище", София, 2003 г. . стр. 7-10.
  7. ^ "Statute of the Marin Drinov decoration of honor of the Bulgarian Academy of Sciences" (PDF). Bulgarian Academy of Sciences (në bullgarisht). 12 qershor 1996. Marrë më 21 mars 2019.