Martin Kuper (shpikës)

Biznesmen amerikan

Martin "MartiKuper (i lindur më 26 dhjetor, 1928), është inxhinier amerikan. Ai është pionier dhe vizionar në industrinë e komunikimit wireless (me valë). Mbajtës i njëmbëdhjetë patentave në këtë fushë, njihet si novator në menaxhimin e spektrit.të radios[1][2]

Martin Kuper
Martin Cooper, Two Antennas, October 2010.jpg
Motorola

Founder & CEO of ArrayComm

Co-Founder & Chairman of Dyna LLC
Faqja në rrjetwww.dynallc.com
Motorola DynaTAC

Ndërsa te Motorola në vitet 1970, Kuper shpiku të parin celuarë dore të telefonisë së lëvizëshme (i ndryshëm nga  telefoni i makinave) në vitin 1973 dhe udhëhoqi ekipin që u mor me zhvillimin e tij dhe që e solli në treg në vitin 1983.[3][4] Kuper konsiderohet si "babai i telefonit celular"[5][6] dhe ka mbetur në histori si personi i parë që bëri një telefonat me celuar dore të telefonisë së lëvizëshme në publik.[7]

Kuper është bashkë-themelues i shumë kompanive të komunikimit sëbashku me gruan dhe ortaken  e tij biznes Arlen Harris; gjithashtu e njohur edhe si "zonja e parë e wireless-it."[8] Ai është bashkë-themelues dhe drejtuesi aktual i Dyna LLC, në Del Mar, Kaliforni. Kuper gjithashtu është pjesëmarrës në komisionet e mbështetjes së Federal Communications Commission[9] dhe Departamentit të Tregtisë së Shtetet e Bashkuara.

Kuper duke mbajtur një celular DynaTAC në vitin 2007

Sistemet e Biznesit të CelularëveRedakto

Në vitin 1983, në ShBA fillojë të operojë shërbimi i parë komerciale i telefonisë celulare  dhe telefoni DynaTAC ishte i disponushëm për konsumatorët me një çmim prej rreth 4,000 $ (9,000 $ dollarë në vitin 2011 ), por Cooper u largua nga Motorola përpara daljes së tij në treg. Në të njëjtin vit, ai bashkë-themeloi Cellular Business Systems, Inc. (CBSI) dhe e bëri atë dominuese në industrinë e faturimit celular, duke marrë 75 për qind të aksioneve në treg. Në vitin 1986, Kuper e shiti CBSI-në te Cincinnati Bell (tani Convergys) për 23 milionë dollarë.

Dyna LLCRedakto

Kuper dhe gruaja e tij Arlene Harris themeluan Dyna LLC në vitin 1986 si bazë për zhvillime të ndryshme, mbështetjen e aktiviteteve përreth inkubatorëve të ideve të reja dhe kompanitë e reja. Aty ishin abonuar Computing Inc., Cellular Pay Phone, Inc. (CPPI), SOS Wireless Communications and Accessible Wireless; më vonë, dy prej të cilave krijuan së bashku suportin për themelimin e GreatCall.

ÇmimetRedakto

 • Mensa.
 • 1984 – IEEE Centennial Medal and Fellow
 • 1995 – Wharton Infosys Business Transformation Award
 • 1996 – Radio Club of America Fred Link Award and Life Fellow with the International Engineering Consortium
 • 2000 – "Red Herring" Magazine Top Ten Entrepreneurs of 2000
 • 2000 – RCR Wireless News Hall of Fame Inaugural Member
 • 2002 – American Computer Museum George Stibitz Computer and Communications Pioneer Award
 • 2002 – Wireless Systems Design Industry Leader Award
 • 2006 – CITA Emerging Technologies Award
 • 2007 – Wireless World Research Forum Fellow
 • 2007 – Global Spec Great Moments Engineering Award
 • 2008 – CE Consumer Electronics Hall of Fame Award
 • October 2008 – Wireless History Foundation, Top U.S. Wireless Innovators of All Time.
 • 2009 – Prince of Asturias Award for scientific and technical research.
  [10]
 • 2009 – Life Trustee, Illinois Institute of Technology
 • 2010 – Radio Club of America, Lifetime Achievement Award
 • October 2010 – Member, National Academy of Engineering
 • 2011 – Inaugural Mikhail Gorbachev: The Man Who Changed the World Awards Nominee
 • 2011 – Webby Award for Lifetime Achievement
 • 2012 – Washington Society of Engineers, Washington Award
 • 2013 – Charles Stark Draper Prize, National Academy of Engineering
 • 2013 – Marconi Prize[11]
 • 2013 – Honorary Doctorate awarded by the students and the rector of Hasselt University on the occasion of the University's 40th anniversary[12]
 • 2014 IEEE-Eta Kappa Nu Eminent Member [1]

ReferimetRedakto

 1. ^ Encyclopedia of World Biography, 2008. encyclopedia.com
 2. ^ Companies Try to Create Room on Radio Spectrum, The New York Times, July 6, 2012
 3. ^ A Chat With the Man Behind the Mobiles, BBC, April 21, 2003
 4. ^ Meet Marty Cooper, the Inventor of the Mobile Phone[lidhje e vdekur], BBC, April 23, 2010
 5. ^ Father of the Cell Phone, Economist, June 4, 2009
 6. ^ The Cell Phone: Marty Cooper's Big Idea Arkivuar 8 janar 2020 tek Wayback Machine, CBS News 60 Minutes, June 11, 2010
 7. ^ 38 years ago he made the first cell phone call, CNN. April 3, 2011
 8. ^ Wireless Hall of Fame – Arlene Harris, RCR Wireless, May 26, 2007
 9. ^ Carriers Warn of Crisis in Mobile Spectrum, The New York Times, April 17, 2012
 10. ^ Fundación Príncipe de Asturias (June 17, 2009), [[:w:"The fathers of the mobile phone and email, Prince of Asturias Award Laureates for Technical and Scientific Research":https://archive.is/20120716133104/http://fundacionprincipedeasturias.org/en/press/news/the-fathers-of-the-mobile-phone-and-email-prince-of-asturias-award-laureates-for-technical-and-scientific-research/%7Chttps://archive.is/20120716133104/http://fundacionprincipedeasturias.org/en/press/news/the-fathers-of-the-mobile-phone-and-email-prince-of-asturias-award-laureates-for-technical-and-scientific-research/]], <https://archive.is/20120716133104/http://fundacionprincipedeasturias.org/en/press/news/the-fathers-of-the-mobile-phone-and-email-prince-of-asturias-award-laureates-for-technical-and-scientific-research/>. Retrieved on 17 qershor 2009 
 11. ^ The Marconi Society
 12. ^ Academische Openingszitting 2013–2014 Arkivuar 24 maj 2018 tek Wayback Machine. uhasselt.be. September 27, 2013