Mbretëria e Greqisë (greqisht: Βασίλειον τῆς Ἑλλάδος) u krijua në 1832 dhe ishte shteti pasardhës i Republikës së Parë Helenike. Ajo u njoh ndërkombëtarisht nga Traktati i Kostandinopojës, ku edhe Greqia siguroi pavarësinë e saj të plotë nga Perandoria Osmane pas afro 4 shekujsh.

Flamuri i Mbretërisë së Greqisë.

Mbretëria e Greqisë u shpërbë në vitin 1924 dhe Republika e Dytë Helenike u krijua pas disfatës së Greqisë nga Turqia në fushatën e Azisë së Vogël. Një grusht shteti ushtarak rivendosi monarkinë në 1935 dhe Greqia u bë përsëri një Mbretëri deri në 1973. Mbretëria u shpërbë përfundimisht pas një diktature ushtarake shtatëvjeçare (1967-1974) dhe Republika e Tretë Helenike u krijua pas një referendumi mbajtur në vitin 1974.

Shiko edhe

Redakto

Referimet

Redakto