Methodenstreit ka qenë një diatribë e zhvilluar rreth metodës së duhur dhe epistemologjisë së shkencës ekonomike - mes metodës shkencore të racionalizmit kritik (mbështetësit e Shkollës Austriake të ekonomisë) dhe metodës dialektike të shkollës së Frankfurtit, proponentë të Historicizmit gjerman.

Untersuchungen über das Methode der socialwissenschaften und der politischen Ökonomie insbesondere, 1933

Mbështetësit e shkollës së Historicizmit gjerman pretendonin se ekonomistët mund të zhvillonin ligje shoqërore të reja dhe më të mira duke u nisur nga studimi i statistikave dhe materialeve historike. Mendimi i tyre dominoi universitetet gjermane në gjysmën e dytë të shekullit të 19-të. Dominimi i një mendimi të tillë solli dhe rritjen e planifikimit shtetëror socialist që nga ana e vet shtroi rrugën për idetë e nazistëve (nacional-socialistëve gjermanë).

Shiko dheRedakto

Shënime dhe referencaRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto