Epistemologjia (greq. "ἐπιστήμη" - besim, dituri ; dhe "logos" - fjalë, kuptim, shpjegim [1] ose teoria e diturisë është një degë e filozofisë perëndimore që studion natyrën dhe qëllimin e diturisë. Fjala epistemologji u përdor për herë të parë nga filozofi skocez Xhejms Frederik Ferrier. Në filozofinë indiane, përdoret fjala "pramana si e barasvlershme me epistemologjinë.

Epistemologjia merret me studimin dhe rishqyrtimin e natyrës së diturisë dhe marrëdhëniet e saj me të vërtetën, besimin dhe shfajësimin (përligjen). Ajo gjithashtu merret me prejardhjen e diturisë, pyetjen "çfarë është dituria ?", "si fitohet ajo ?", "çfarë dijnë njerëzit ?", dhe skepticizmin e pohimeve të diturive të ndryshme.

Përkufizimi i diturisë Redakto

Përftimi i diturisë Redakto

Çfarë dijnë njerëzit ? Redakto

Skepticizmi Redakto

Zbatimet Redakto

Epistemologë të famshëm Redakto

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Baku, Pasho, red. (2011). "Epistemologjia". Enciklopedia universale e ilustruar. Tiranë: Shtëpia Botuese Bacchus. fq. 288. OCLC 734077163. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)