Mihail Ataliati

(Përcjellë nga Mihael Attaliates)

Mihail Ataliati ( greqisht: Μιχαήλ Ἀτταλειάτης Michaḗl Attaleiátēs 'Michaḗl Attaleiátēs'; rr. 1022 – 1080) ishte një kronist grek bizantin, [1] shërbyes publik dhe historian aktiv në Kostandinopojë dhe rreth provincave të perandorisë në gjysmën e dytë të shekullit XI. [2] Ai ishte një bashkëkohës më i ri (ndoshta edhe student) i Michael Psellos dhe ndoshta një koleg më i vjetër i John Skylitzes, dy historianëve të tjerë bizantinë të shekullit XI, vepra e të cilëve ka mbijetuar. Në literaturën shqiptare, ndër të tjera Ataliati bë i njohur si ndër përmendësit e parë në shkrimet e tyre të popullit shqiptarë në shekullin XI (1079)[3]

Nënshkrimi autograf i Mihail Ataliatit nga dorëshkrimi i Diataxis .

Ndërsa Ataliati është studiuar kryesisht për veprën e tij shumë informative të historisë, dhe së dyti për gjërat e përdorshme historike që gjenden në Diataxis, vepra e tij, historike dhe ligjore, duhet të lexohet në kontekstin e fermentimit dhe lulëzimit intelektual të shekullit XI. Alexander Kazhdan mendonte për Ataliatin si një zë relativisht konservator i lidhur me rrethin e patriarkut Michael Keroularios . [4] Megjithatë, dikush do të bënte më mirë të mendonte për gjykatësin si pjesë të botës magjepsëse të intelektualëve nga Michael Psellos dhe John Mauropus, te Xiphilinoi (si murgu dhe patriarku ) dhe Symeon Sethi.

Shih edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Carey, Brian Todd; Allfree, Joshua B.; Cairns, John (2012-03-19). Road to Manzikert: Byzantine and Islamic Warfare, 527–1071 (në anglisht). Casemate Publishers. ISBN 978-1-84884-916-7.
  2. ^ Gautier, «La Diataxis de Michel Attaliate», 12 for birth in the early 20s
  3. ^ Avni K. Këpuska, "QENËSIA E TERRITORIT DHE E KUFIJVE ETNIKË AUTOKTONË TË KOSOVËS", fq.36, botimi i tretë, Prishtinë 2004
  4. ^ Kazhdan, "The Social Views of Michael Attaleiates," 23-86; Krallis, “Sacred Emperor, Holy Patriarch: A New Reading of the Clash between Emperor Isaakios I Komnenos and Patriarch Michael Keroularios in Attaleiates’ History,” Byzantinoslavica 67 (2009): 169–190 for an opposing opinion.

Lidhje të jashtme

Redakto