Milicia vullnetare e Sanxhakut

Milicia myslimane është emërtim për grupet e pavarura lokale të armatosura në fshatrat e banuara me shqiptarë dhe boshnjakëSanxhak, gjatë Luftës së Dytë Botërore.[1]

Milicia Vullnetare

Formimi i “Milicisë myslimane” filloi në gjysmën e dytë të vitit 1941, si kundërpërgjigje ndaj masakrave çetnike të popullsisë jo serbe, në fund të 1941 dhe në fillim të 1942 dhe kishin për qëllim mbrojtjen e fshatrave të banuar me shqiptarë dhe boshnjakë nga njësitë çetnike, por edhe nga ato partizane.

Nga gjysma e dytë e vitit 1941 në rajonin e Sanxhakut fillon për të vepruar e ashtuquajtura. “Milicia Myslimane”, e cila në burimet historike të asaj kohe quhet edhe “ushtria myslimane”. Këto njësi janë formuar në nivelin e çetave, ndërsa në disa vende ishin në shkallë të batalionit.[2]

Shih esheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ “Milicia vullnetare antikomuniste” dhe ajo “myslimane” e Sanxhakut 1941-1944 !
  2. ^ Bota sot