Millosh Obrenoviqi i quajtur edhe Milosh Teodoroviç është ndër inspiruesit e parë të Doktrinës së shejt serbe për asgjësimin dhe dëbimin e shqiptarëve nga trojet e tyre që nga ifiltrimi i popullit sllav në këto anë në shekullin XII.

Millosh Obrenoviqi

Obrenoviqi konjretisht ishte inspirues i përzënjes së shqiptarve nga Qupria, Aleksinci[1] dhe pjesë tjera të këtyre anëve. Për largimin e shqiptarve nga këto troje etnike ai përdori metodat të cilat më vonë gjatë historis do të përdoren nga shumë të serb tjerë. Kjo ide më vonë filloi të institucionalizohet në qarqet shovene serbe dhe të bëhet preokupim qenësor i tyre.

JetaRedakto

Kur i vdiq i ati, e ëma e tij Vishnja u martua me Obren Martinoviç tregtar bagëtish,nga i cili mori edhe mbiemrin Millosh.

Burim i të dhënaveRedakto

  1. ^ HISTORIA MËSOHET PËR T'U MOS PËRSËRITUR MË KURRË - Dr. Besnik R. Bardhi, qershor,2002 Në Pasqyra Nr65

LiteraturaRedakto

Duşan Baranin: A nagyúr. Bp., Európa, 1981. Fordította: Dudás Kálmán.