Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë e Shqipërisë

41°19′43.88″N 19°48′43.88″E / 41.3288556°N 19.8121889°E / 41.3288556; 19.8121889

Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë
ShkurtesaMASR
LlojiMinistri qeveritare
Rajoni i shërbimit
Republika e Shqipërisë
Gjuha zyrtare
shqipja
Ministër
Besa Shahini
Organizata amë
Këshilli i Ministrave
Faqja në internetarsimi.gov.al

Ministria e arsimit, sportit dhe sinisë është një ministri e Republikës së Shqipërisë. Që prej krijimit të institucionit, Ministria e Arsimit është riorganizuar duke u shkrirë me departamente të tjera ose ministri, e për pasojë ka ndryshuar herë pas here dhe emrin.

Historiku

Redakto

Me Shpalljen e Pavarësisë së Shqipërisë më 1912 u krijuan kushtet për ngritjen e sistemit arsimor shtetëror edhe në Shqipëri dhe së shpejti u formua edhe Ministria e Arsimit në krye me Luigj Gurakuqin; gjuha shqipe u bë gjuhë zyrtare; u ngrit rrjeti shkollor në tërë vendin; u shtypën tekste shkollore. Gjatë Luftës së Parë Botërore u krijua Drejtoria e Përgjithshme e Arsimit me qendër në Shkodër, me tri drejtori vartëse: Shkodër, Tiranë e Berat; u ngritën dy shkolla normale, Komisia Letrare Shqipe dhe një paketë tekstesh për shkollat fillore; u shtri veprimtaria arsimore edhe në Kosovë dhe trojet shqiptare në Mal të Zi. Nga ana tjetër në Krahinën Autonome të Korçës u hapën rreth 60 shkolla shqipe. Në periudhën 1920-24 u zhvilluan tre kongrese arsimore: në Lushnjë (1920, 1922) dhe në Tiranë (1924). Ngadalë u shtrua rruga për njësimin e shkollave shqipe, kombëtarizimin dhe laicizimin e tyre. Në periudhën 1920-1930 në Shqipëri u ngritën edhe një varg shkollash të tjera: Shkolla Teknike Shqiptare (1921), Instituti Femëror "Kyrias" (1925), Instituti Femëror "Nana Mbretneshë" (Tiranë) (1933), Gjimnazi "Illyricum" (1921), Gjimnazi i Shtetit (1922, Shkodër), Liceu Kombëtar (1921, Korçë), Gjimnazi i Gjirokastrës (1923), Shkolla Tregtare në Vlorë (1924), Instituti Shqiptaro-Amerikan i Kavajës (1926) etj. Mes dy luftërave botërore, arsimi fillor u bë i detyrueshëm në Shqipëri (5 vjet në fshat dhe 6 vjet në qytet) ndërsa arsimi i mesëm u shtri në qytetet kryesore të vendit. Më 1933 u bë edhe shtetëzimi i shkollave private dhe të huaja.

Mbajtësit e postit

Redakto
1 Luigj Gurakuqi 4 December 1912 22 January 1914
2 Mihal Turtulli 14 March 1914 3 September 1914
3 Luigj Gurakuqi 25 December 1918 29 January 1920
4 Sotir Peçi 30 January 1920 14 November 1920
5 Kristo Floqi 15 November 1920 1 July 1921
6 Sotir Peçi 11 July 1921 16 October 1921
7 Hilë Mosi 16 October 1921 6 December 1921
8 Haki Tefiku 6 December 1921 6 December 1921
9 Kristo Dako 7 December 1921 12 December 1921
10 Aleksandër Xhuvani 12 December 1921 24 December 1921
11 Rexhep Mitrovica 24 December 1921 25 February 1924
12 Fahri Rashiti 3 March 1924 10 June 1924
13 Stavro Vinjau 16 June 1924 24 December 1924
14 Kostaq Kotta 6 January 1925 31 January 1925
15 Xhafer Ypi 12 February 1927 1 September 1928
16 Xhafer Ypi/Abdurrahman Dibra 5 September 1928 5 March 1930
17 Hilë Mosi 6 March 1930 7 December 1932
18 Mirash Ivanaj 11 January 1933 16 October 1935
19 Nush Bushati 21 October 1935 7 November 1936
20 Faik Shatku/Abdurrahman Dibra 9 November 1936 7 April 1939
21 Ernest Koliqi 21 April 1939 3 December 1941
22 Xhevat Korça 3 December 1941 4 January 1943
23 Anton Kosmaçi 18 January 1943 11 February 1943
24 Eqrem Çabej/Koço Muka 5 November 1943 16 June 1944
25 Koço Muka 18 July 1944 28 August 1944
26 Rrok Kolaj 6 September 1944 25 October 1944
27 Gjergj Kokoshi 23 October 1944 13 January 1945
28 Kostaq Cipo 13 January 1945 21 March 1946
29 Sejfulla Malëshova 22 March 1946 6 February 1948
30 Naxhije Dume 6 February 1948 1 October 1948
31 Kahreman Ylli 23 November 1948 9 April 1952
32 Bedri Spahiu 10 April 1952 21 June 1955
33 Ramiz Alia 21 June 1955 3 June 1958
34 Manush Myftiu 22 June 1956 22 June 1965
35 Thoma Deliana 23 June 1965 3 May 1976
36 Tefta Çami 3 May 1976 19 February 1987
37 Skënder Gjinushi 20 February 1987 21 February 1991
38 Kastriot Islami 22 February 1991 10 May 1991
39 Maqo Lakrori 11 May 1991 4 June 1991
40 Paskal Milo 11 June 1991 6 December 1991
41 Alfred Pema 18 December 1991 13 April 1992
42 Ylli Vejsiu 13 April 1992 6 April 1993
43 Xhezair Teliti 6 April 1993 10 July 1996
44 Edmond Lulja 11 July 1996 10 March 1997
45 Luan Skuqi 11 March 1997 24 July 1997
46 Et'hem Ruka 25 July 1997 6 September 2001
47 Ben Blushi 6 September 2001 29 January 2002
48 Luan Memushi 22 February 2002 1 September 2005
49 Genc Pollo 11 September 2005 30 July 2008
50 Fatos Beja 30 July 2008 17 September 2009
51 Myqerem Tafaj 17 September 2009 10 September 2013
52 Lindita Nikolla 15 September 2013 22 May 2017
53 Mirela Karabina 22 May 2017 17 August 2017
54 Lindita Nikolla 13 September 2017 17 January 2019
55 Besa Shahini 17 January 2019