Këshilli i Ministrave i Shqipërisë

Këshilli i Ministrave është pushteti zbatues i Shqipërisë. Këshilli drejtohet nga Kryeministri i Shqipërisë. Kryeministri emërohet nga Presidenti nga ata kandidatë, të cilët gëzojnë mbështetjen e shumicës në Kuvend; kandidati prandaj zgjidhet nga Kuvendi.[1] Në mungesë të kryeministrit, zëvendëskryeministri merr përsipër punët e tij. Janë pjese e Këshillit 19 anëtarë të tjerë të qeverisë, që shërbejnë si zëvendëskryeministra, ministra qeveritarë ose të dyja; ato zgjidhen nga kryeministri dhe pohohen nga Kuvendi.

Këshilli i Ministrave
Kabineti i Kryeministrit.svg
Themelimi4 dhjetor 1912
ShtetiShqipëria Shqipëria
Faqja zyrtarekryeministria.al
Dega zbatuese
Kreu i qeverisëEdi Rama
EmëruesiPresidenti
SeliaKryeministria
DegëtMinistritë e Shqipërisë

Që nga prilli 2017, pas një përtëritjeje, 50% e ministrave të kabinetit janë gra. Kuvendi i Shqipërisë duhet të japë pohimin përfundimtar të përbërjes së kabinetit. Kabineti është përgjegjës për zbatimin e politikave të jashtme dhe të brendshme. Drejton dhe kontrollon veprimtaritë e ministrive dhe trupeve të tjera shtetërore.[2]

NdërtimiRedakto

Anëtarët e këshillit ndahen në tre gradë të rëndësishme:

  • Kryeministri ,
  • Zëvendëskryeministri ,
  • Ministrat , të cilët janë anëtarët e radhës më të lartë të Qeverisë
  • Zëvendësministrat , që ndihmojnë ministrat në fusha të veçantërueshme të portofolit të tyre
  • Sekretarët e Përgjithshëm që ndihmojnë ministrat në fusha më pak të rëndësishme dhe herë pas here marrin pjesë në mbledhjet e Këshillit të Ministrave.

RoliRedakto

Këshilli është përgjegjës para Kuvendit të Shqipërisë. Kuvendi mund të zgjedhë të kalojë një lëvzje kundërshtuese duke detyruar Këshillin e Ministrave të japë dorëheqjen. Kjo ka si qëllim të detyrojë që Qeveria të përbëhet nga anëtarët e partisë me shumicë politike në Kuvend ose të jetë besëlidhës me shumicën në një lidhje. Ministrat kërkohet t'u përgjigjen pyetjeve me shkrim ose me gojë të parashtruar nga kuvendarët, të njohur si pyetje të qeverisë. Për më tepër, ministrat marrin pjesë në mbledhjet e Kuvendi kur ligjet në lidhje me sektorët e tyre të caktuar dhe portofolet e departamenteve janë në shqyrtim.

Ministrat e kabinetit nuk mund të propozojnë ligjvënien pa pohimin e kuvendit. Ministrat megjithatë mund të propozojnë ligjbërjet në Kuvend dhe çdo ligjvënie e tillë në përgjithësi ka shumë të ngjarë të kalojë.

Kabineti luan një rol të madh në përcaktimin e rendit të Kuvendit. Ai mund të propozojë ligje dhe ndryshime gjatë mbledhjeve kuvendore. Ai gjithashtu ka në prirje një sërë procedurash për të përshpejtuar shqyrtimet e gazetarëve.

Qeveria në detyrëRedakto

Shenja Zyra Në detyrë Fillimi i afatit
  Zyra e Kryeministrit Edi Rama
(lindur më 1964)
 
PS 15.09.2013
(3545 ditë)
  Zyra e Zëvëndëskryeministrit Belinda Balluku
(lindur më 1973)
 
PS 28.07.2022
(307 ditë)
  Ministria për Europën dhe Punët e Jashtme Olta Xhaçka
(lindur më 1979)
 
PS 04.01.2021
(877 ditë)
  Ministria e Mbrojtjes Niko Peleshi
(lindur më 1970)
 
PS 04.01.2021
(877 ditë)
  Ministria e Punëve të Brendshme Bledar Çuçi
(lindur më 1970)
 
PS 17.12.2020
(895 ditë)
  Ministria e Financave dhe Ekonomisë Delina Ibrahimaj
(lindur më 1983)
 
PS 18.09.2021
(620 ditë)
  Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë Belinda Balluku
(lindur më 1973)
 
PS 17.01.2019
(1595 ditë)
  Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë Evis Kushi
(lindur më 1975)
 
PS 15.09.2020
(988 ditë)
  Ministria e Drejtësisë Ulsi Manja
(lindur më 1973)
 
PS 18.09.2021
(620 ditë)
  Ministria e Kulturës Elva Margariti
(lindur më 1980)
 
PS 17.01.2019
(1595 ditë)
  Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural Frida Krifca
(lindur më 1978)
 
PS 18.9.2021
(620 ditë)
  Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale Ogerta Manastirliu
(lindur më 1980)
 
PS 13.09.2017
(2086 ditë)
  Ministria e Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro
(lindur më 1966)
 
PS 18.9.2021
(620 ditë)
  Ministri i Shtetit për Sipërmarrjen Edona Bilali
(lindur më 1989)
 
PS 18.09.2021
(620 ditë)
  Ministri i Shtetit për Marrëdhëniet me Parlamentin Elisa Spiropali
(lindur më 1983)
 
PS 17.01.2019
(1595 ditë)
  Ministri i Shtetit për Rininë dhe Fëmijët Bora Muzhaqi
(lindur më 1990)
 
PS 18.09.2021
(620 ditë)
  Ministri i Shtetit për Standartert dhe Shërbimet Milva Ekonomi
(lindur më 1962)
 
PS 18.09.2021
(620 ditë)

Lidhje të jashtmeRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ "Kushtetuta e Shqipërisë 1998" (PDF). parlament.al. fq. 19. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 20 shtator 2020. Marrë më 10 qershor 2020.
  2. ^ "Shqipëria (03/99)" (në anglisht). Departamenti Amerikan i Shtetit. Marrë më 29 mars 2015.