Ministria e Mbrojtjes e Shqipërisë

Ministria e Mbrotjes Shqiptare

Ministria e Mbrojtjes e Shqipërisë është një ministri e Republikës së Shqipërisë. Përgjegjës për formimin dhe zbatimin e sigurisë dhe rendit kombëtar, koordinimin dhe zbatimin e udhëzimeve të përgjithshme të Qeverisë për politikën e mbrojtjes dhe është selia e Ushtrisë së Shqipërisë.

Ministria e Mbrojtjes
ShkurtesaMM
Formuar më4 dhjetor 1912 (Ministria e Luftës)
LlojiMinistri Qeveritare
SeliaTiranë
Rajoni i shërbimit
Republika e Shqipërisë
Gjuha zyrtare
Shqip
Ministër
Niko Peleshi
Organizata amë
Këshilli i Ministrave
Faqja në internetwww.mod.gov.al

Ministri i Mbrojtjes i Shqipërisë është kryetari nominal i të gjithë ushtrisë, që shërben nën Presidentin e Shqipërisë, i cili është komandanti i përgjithshëm i Forcave të Armatosura të Shqipërisë. Ministri i mbrojtjes ushtron autoritetin administrativ dhe operacional mbi ushtrinë. Forcat e armatosura nën Ministrinë e Mbrojtjes janë kryesisht përgjegjëse për të siguruar integritetin territorial të kombit.

Struktura

Redakto

Ministria e Mbrojtjes përfshin shumë agjenci më të vogla përveç tre degëve kryesore të ushtrisë. Këto përfshijnë Autoritetin e Kontrollit të Eksportit Shtetëror, Ndërmarrjen e Importit të Eksporteve Ushtarake, Qendrën e Kulturës, Media dhe Publikimet e Mbrojtjes, Qendrën Ndërinstitucionale të Operacionit Detar dhe Agjencinë e Sigurisë së Inteligjencës së Mbrojtjes. Forcat e armatosura nën Ministrinë e Mbrojtjes janë kryesisht përgjegjëse për të siguruar integritetin territorial të kombit.[1]

Autoriteti i Kontrollit Shtetëror të Eksporteve

Redakto

Autoriteti i Kontrollit Shtetëror të Eksporteve (AKSHE) është agjensia e ngarkuar me kontrollin e eksportit, importit dhe transportit të mallrave ushtarake.

Qendra e Kulturës, Medias, Botimeve të Mbrojtjes, Muzeut dhe Shtëpive të Pushimit

Redakto

Qendra e Kulturës, Medias, Botimeve të Mbrojtjes, Muzeut dhe Shtëpive të Pushimit (QKMBM) është një organizatë e përfshirë në marrëdhëniet me publikun dhe komunikimet e përgjithshme për Ministrinë e Mbrojtjes. Është i përbërë nga Drejtoria e Marrëdhënieve me Publikun dhe Komunikimin, Drejtoria e Publikimeve, Drejtoria e Aktiviteteve të Marrëdhënieve me Komunitetin dhe Drejtoria e Aktiviteteve Sportive.[2]

Qendra Ndërinstitucionale Operacionale Detare

Redakto

Qendra Ndërinstitucionale Operacionale Detare (IMOC) është një agjenci ndërministrore e ngarkuar me administrimin e territorit detar të Shqipërisë. Shtë një bashkëpunim midis Ministrive të Mbrojtjes, Punëve të Brendshme, Financave, Transportit, Bujqësisë, Mjedisit dhe Turizmit.

Agjencia e Inteligjencës dhe Sigurisë së Mbrojtjes

Redakto

Agjencia e Inteligjencës dhe Sigurisë së Mbrojtjes (AISM) është një agjenci ushtarake e inteligjencës brenda Ministrisë së Mbrojtjes e cila ofron inteligjencë për Ministrinë, si dhe Forcat e Armatosura Shqiptare. Drejtohet nga Ligji Nr. 65/2014.[3]

Referime

Redakto
  1. ^ "Subordinate Structures". Ministria e Mbrojtjes e Shqipërisë. Arkivuar nga origjinali më 30 janar 2016. Marrë më 11 korrik 2016.
  2. ^ "CCMDP". Ministria e Mbrojtjes e Shqipërisë. Arkivuar nga origjinali më 11 tetor 2016. Marrë më 11 korrik 2016.
  3. ^ "Defence Intelligence Security Agency (DISA)". Ministria e Mbrojtjes e Shqipërisë. Arkivuar nga origjinali më 11 tetor 2016. Marrë më 11 korrik 2016.

Shih edhe

Redakto