Kryeministri apo Kryetari i Këshillit të Ministrave është kreu i qeverisë së Republikës së Shqipërisë.

Kryeministri i Republikës së Shqipërisë
Kryeministri i Shqipërisë.svg
Stema e Kryeministrisë
Në detyrë
Edi Rama

që nga 15 shtator 2013
StiliShkëlqesia e tij (zyrtare dhe diplomatike)
z.Kryeministër (jo-zyrtare)
LlojiKreu i qeverisë
Anëtar/e i
Raporton tek
VendbanimiKryeministria
SeliaTiranë, Bulevardi Dëshmorët e Kombit 7, 1010
EmëruesPresidenti
Kohëzgjatja e detyrësKatër vjet
e rinovueshme
Themelimi29 Nëntor 1912; 110 vite më parë (1912-11-29)
Mbajtësi i parëIsmail Qemali
ZëvendësBelinda Balluku
PagesaL 228,730 mujor
Faqja zyrtareFaqja zyrtare

Kryeministri është ministri më i lartë i kabinetit në degën ekzekutive të qeverisë në një sistem parlamentar. Pushteti ekzekutiv i takon Këshillit të Ministrave (kabinetit). Kryetari i Këshillit (Kryeministri) emërohet nga Presidenti; Ministrat emërohen nga Presidenti në bazë të rekomandimit të Kryeministrit. Kuvendi duhet të japë miratimin përfundimtar të përbërjes së Këshillit. Këshilli është përgjegjës për kryerjen politikës të brendshme dhe të jashtme. Ai drejton dhe kontrollon veprimtarinë e ministrive dhe organeve të tjera shtetërore.

Kryeministri i parë i Shqipërisë ishte Ismail Qemali. Kryeministri aktual është Edi Rama, që nga 15 shtatori 2013.

Kompetencat, detyrat dhe përgjegjësitëRedakto

Kryeministri i Shqipërisë, i quajtur zyrtarisht Kryeministër i Republikës së Shqipërisë, është zyrtari shtetëror më i fuqishëm dhe më me ndikim në sistemin e qeverisjes shqiptare.

Një rol i rëndësishëm i presidentit është të caktojë një kandidat për postin e kryeministrit, i cili, sipas mendimit të presidentit, është më i aftë të komandojë shumicën e anëtarëve të Parlamentit. Si kryetar i qeverisë, kryeministri është i ngarkuar me drejtimin e politikës së brendshme të vendit dhe drejton administratën publike. Në këtë drejtim, qeveria bashkëpunon me aktorë të tjerë të interesuar socialë. Nëse kryeministri mungon përkohësisht ose është i paaftë për të ushtruar pushtetin e tij ekzekutiv, zëvendëskryeministri merr funksionet e tij, si kryesimi i kabinetit dhe këshillit të ministrave.

Kushtetuta thotë se kryeministri përfaqëson këshillin e ministrave dhe kryeson mbledhjet e tij, përshkruan dhe paraqet politikat kryesore të përgjithshme të shtetit dhe është përgjegjës për to, siguron zbatimin e legjislacionit dhe politikave të miratuara nga Këshilli i Ministrave, koordinon dhe mbikëqyr. punën e anëtarëve të Këshillit të Ministrave dhe të institucioneve të tjera të administratës qendrore shtetërore, kryen detyra të tjera të parashikuara në Kushtetutë dhe ligje, zgjidh mosmarrëveshjet midis ministrave dhe nxjerr urdhra në ushtrimin e kompetencave të tij. Kryeministri mund të nisë edhe një procedim në Gjykatën Kushtetuese të Shqipërisë.

BetimRedakto

Përpara se të marrë detyrën, kryeministrit të zgjedhur i kërkohet të bëjë betimin përpara Presidentit, duke u betuar për besnikëri ndaj Kushtetutës. Teksti i betimit në formën e tij shqipe është i ndjeshëm ndaj gjinisë dhe të gjithë emrat ruajnë gjithmonë një formë asnjanëse. Kryeministri i zgjedhur bën betimin e mëposhtëm, të përcaktuar me Kushtetutë:

Betohem se do t’i bindem Kushtetutës dhe ligjeve të vendit, do të respektoj të drejtat dhe liritë e shtetasve, do të mbroj pavarësinë e Republikës së Shqipërisë dhe do t’i shërbej interesit të përgjithshëm dhe përparimit të Popullit Shqiptar.

Presidenti mund te shtoje edhe: Zoti më ndihmoftë!

Zyra dhe vendbanimiRedakto

Zyra e Kryeministrit ose Kryeministria është zyra dhe vendbanimi zyrtar i kryeministrit. Ajo ofron asistencë sekretarie për kryeministrin. Kryeministri përmes zyrës së tij bashkërendon me të gjithë ministrat e kabinetit qendror të sindikatës, ministrin e akuzave të pavarura dhe guvernatorët dhe ministrat e qeverisë së shtetit. Për më tepër, në zyrë zhvillohen takime jo-formale ndërmjet kryeministrit dhe zyrtarëve të tjerë qeveritarë ose të huaj. Ai përbëhet gjithashtu nga stafi i menjëhershëm i kryeministrit të Shqipërisë, si dhe nga nivele të shumta të stafit mbështetës që i raportojnë kryeministrit. Që nga viti 1941, ndërtesa shërben si zyrë dhe rezidencë e kryeministrit. Objekti ndodhet në kryeqytetin e Tiranës në Bulevardin Dëshmorët e Kombit, pranë sheshit Nënë Tereza.

Ndërtesa u planifikua nga arkitektët italianë Florestano Di Fausto dhe Gherardo Bosio dhe u ndërtua së bashku me Bulevardin Dëshmorët e Kombit, sheshin Nënë Tereza dhe të gjitha ndërtesat e vendosura në këto sheshe, gjatë pushtimit italian të Shqipërisë në 1939-1941. një stil racionalist.

Lista e kryeministrave të ShqipërisëRedakto

# Presidenti Marr adminstratimin Lëshoj adminstratimin Partia
1 Ismail Qemali   29 nëntor 1912 1914 asnjë
2 Fejzi bej Alizoti 1914 1914 asnjë
3 Turhan pashë Përmeti 1914 1914 asnjë
4 Esad pashë Toptani   1914 1918 asnjë
5 Turhan pashë Përmeti 1918 27 Mars 1920 asnjë
6 Sulejman Pashë Delvina   27 Mars 1920 14 nëntor 1920 asnjë
7 Iljaz bej Vrioni   10 dhjetor 1920 19 tetor 1921 asnjë
8 Pandeli Evangjeli   19 tetor 1921 6 dhjetor 1921 Partia Popullore Koalicion Bashkimi i Shenjtë
9 Qazim Koculi   6 dhjetor 1921 7 dhjetor 1921 Partia Përparimtare
10 Hasan Prishtina   7 dhjetor 1921 12 dhjetor 1921 asnjë
11 Idhomene Kosturi - 12 dhjetor 1921 30 dhjetor 1921 asnjë
12 Xhafer Ypi   30 dhjetor 1921 4 dhjetor 1922 Partia Popullore
13 Ahmet Zogu   4 dhjetor 1922 5 Mars 1924 Partia Popullore
14 Shefqet bej Vërlaci   5 Mars 1924 2 qershor 1924 Partia Përparimtare
15 Iljaz bej Vrioni   2 qershor 1924 16 qershor 1924 asnjë
16 Fan Noli   16 qershor 1924 26 dhjetor 1924 Partia Popullore
17 Ahmet Zogu   26 dhjetor 1924
30 janar 1925
30 janar 1925 Kryeministër i Shqipërisë
10 shtator 1928 (njëkohësisht President dhe Kryeministër)
Partia Popullore
18 Koço Kota - 10 shtator 1928 5 Mars 1930 asnjë
19 Pandeli Evangjeli   5 Mars 1930 22 tetor 1935 Partia Popullore
20 Mehdi bej Frashëri - 22 tetor 1935 9 nëntor 1936 Partia Popullore
21 Koço Kota - 9 nëntor 1936 8 prill 1939 asnjë
22 Shefqet Vërlaci   12 prill 1939 4 dhjetor 1941 Partia Përparimtare
23 Mustafa Kruja   4 dhjetor 1941 19 janar 1943 asnjë
24 Eqrem bej Libohova - 19 janar 1943 13 shkurt 1943 asnjë
25 Maliq Bushati - 13 shkurt 1943 12 maj 1943 asnjë
26 Eqrem bej Libohova - 12 maj 1943 9 shtator 1943 asnjë
27 Ibrahim bej Biçaku   9 shtator 1943 24 tetor 1943 I Pavarur
28 Mehdi bej Frashëri - 24 tetor 1943 3 nëntor 1943 asnjë
29 Rexhep bej Mitrovica   3 nëntor 1943 18 korrik 1944 asnjë
30 Fiqri Dine - 18 korrik 1944 26 tetor 1944 asnjë
31 Enver Hoxha   1 janar 1946 20 korrik 1954 PKSH
32 Mehmet Shehu   20 korrik 1954 18 dhjetor 1981 PPSH
33 Adil Çarçani   18 dhjetor 1981 22 shkurt 1991 PPSH
34 Fatos Nano   22 shkurt 1991 5 qershor 1991 PSSH
35 Ylli Bufi - 5 qershor 1991 10 dhjetor 1991 PSSH
36 Vilson Ahmeti 10 dhjetor 1991 13 prill 1992 asnjë
37 Aleksandër Meksi   13 prill 1992 11 Mars 1997 Partia Demokratike
38 Bashkim Fino   11 Mars 1997 24 korrik 1997 PSSH
39 Fatos Nano   24 korrik 1997 2 tetor 1998 PSSH
40 Pandeli Majko   2 tetor 1998 29 tetor 1999 PSSH
41 Ilir Meta   29 tetor 1999 22 shkurt 2002 PSSH
42 Pandeli Majko   22 shkurt 2002 31 korrik 2002 PSSH
43 Fatos Nano   31 korrik 2002 11 shtator 2005 PSSH
44 Sali Berisha   11 shtator 2005 8 shtator 2013 Partia Demokratike
45 Edi Rama   8 shtator 2013 Kryeministër në detyrë PSSH

Ish kryeministrat që jetojnëRedakto

Emri Mandati Data e lindjes
Fatos Nano 1991
1997–1998
2002–2005
(1952-09-16) 16 Shtator, 1952 (70 vjeç)
Ylli Bufi 1991 (1948-05-25) 25 Maj, 1948 (75 vjeç)
Vilson Ahmeti 1991–1992 (1951-09-05) 5 Shtator, 1951 (71 vjeç)
Aleksandër Meksi 1992–1997 (1939-03-08) 8 Mars, 1939 (84 vjeç)
Pandeli Majko 1998–1999
2002
(1967-11-15) 15 Nëntor, 1967 (55 vjeç)
Ilir Meta 1999–2002 (1969-03-24) 24 Mars, 1969 (54 vjeç)
Sali Berisha 2005–2013 (1944-10-15) 15 Tetor, 1944 (78 vjeç)

Shih edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto

  • Official website